Wittings Skor fyller 100 år

I exakt ett hundra år har Wittings skor huserat i lokalen på Östergatan 4. Wittings skor har genomlevt nära nog en revolution när det kommer till mode, tillverkning och hur man idag köper och använder skor.

I början av seklet var skor fortfarande något man fick specialtillverkat efter sina egna läster. Priset på en sko var då högt och mättes egentligen i hur mycket en ko kostade. Så mycket material som sedan gick åt för skon delat på priset av kon satte priset. Hundra år senare tillverkas skor världen över och priserna är en bråkdel i förhållande, men faktum kvarstår en handgjord sko är en handgjord sko även ett sekel senare.
Wittings Skor ägs idag av Anne Nilsson som tog över efter sin far under senare del av 70-talet. Henri, Annes pappa, kom till Landskrona 1952 då han köpte butiken Sko-Leja. 1969 blev Wittings Eftr. till salu och Henri var då ägare till två butiker i stan. Men efter ombyggnader av gågator samlade man verksamheten i den egna fastigheten på Östergatan. Genom åren har den anrika byggnaden genomgått förändringar. Även verksamheten har förändrats, från början var det inte bara skor utan ena delen av butiken var kaffe- och tehandel. Idag är det en renodlad och tre gånger så stor butik som byggts ut på bredden och bakåt. Även lagerytorna har utökats efterhand och man har nu inte bara ett av Sveriges bredaste sortiment, man har garanterat ett av Sveriges största lager.
Vad som kommer hända med Wittings Skor i framtiden kan man bara sia om.
– Jag och min far har jobbat hårt genom åren, men det har utan tvekan varit värt allt slit, säger Anne leende.
Wittings skor är en oas av skor med det allra senaste på hyllorna men med själ, hjärta service och kunskap djupt förankrat i en annan tid. Vi hoppas att den tiden kommer åter, för med hundra år på nacken har Wittings Skor stått pall för både stora och små nedgångar och uppgångar.
Vi på Papperstidningen vill ta tillfället i akt att med vördnad gratulera jubilaren.

Bakom butiken finns fortfarande ett mindre skomakeri kvar. Idag används det mest för att lästa ut skor och stövlar. På väggarna hänger dock mängder av gamla läster efter vilka man förr fick sina alldeles egna skor gjorda.
Bakom butiken finns fortfarande ett mindre skomakeri kvar. Idag används det mest för att lästa ut skor och stövlar. På väggarna hänger dock mängder av gamla läster efter vilka man förr fick sina alldeles egna skor gjorda.
Anne Nilssons stora lycka här i livet är utan tvekan hennes kära hundar. På bilden är det Chili som visar matte sin uppskattning. Gladys den äldre ( ej med på bild) vilar i korgen nedanför.
Anne Nilssons stora lycka här i livet är utan tvekan hennes kära hundar. På bilden är det Chili som visar matte sin uppskattning. Gladys den äldre (ej med på bild) vilar i korgen nedanför.