Friska fläktar på årets äldrevecka

Elvis, cykeltaxi och kaktävling under årets äldrevecka

En vecka per år ordnar Landskrona stad lite extra skoj för stadens äldre. Och i år blev det lite extra fartigt med hjälp av trehjuliga fordon från Danmark.

Ingeborg Andersen ser nöjd ut när han far fram på Artillerigatan med hjälpa av handledaren Susanne Lydolph Lundells muskelkraft. Men för säkerhets skull har hon ena handen på det breda sätets armstöd.

– Jättekul. Även om jag inte ser så bra så är det roligt och se sig omkring här också, sammanfattar hon åkturen med den danskbyggda specialcykeln.

– Jag har bott utomlands länge, så det finns delar av Landskrona som jag inte sett på länge. Jag skulle gärna komma ut till Borstahusen och se hur det ser ut där nu, säger hon.

Ingeborg Andersen pekar ut en annan höjdpunkt under äldreveckan.

– Elvis-konserten på Fröjdenborg där jag bor. De spelade så bra och man hade med sig musiken i kroppen i flera timmar.

Även cykelns ”motor”, Susanne Lydolph Lundell, handledare inom omsorgsförvaltningen, tycker att cykeltaxin är ett bra sätt att aktivera de äldre.

– Absolut. När man har vinden i håret och dofterna kommer emot en så är det en annan sak än att bara gå på en promenad.

Hon berättar att konceptet ”Cykling utan ålder”, där frivilliga tar med äldre på utfärder, ursprungligen kommer från Danmark där det finns i ett 40-tal kommuner. Även Malmö stad har köpt in cyklar av den typen. Om Landskrona stad köper in några återstår att se, cyklarna är inte direkt gratis, över 40 000 kronor kostar den eldrivna modell som rullat under äldreveckan.

Andra aktiviteter under äldreveckan har varit musikquiz, övningspass i mindfullness, föredrag, kaktävling och en kvalitetsmässa på församlingshemmet där olika delar av omsorgsförvaltningen och privata företag inom äldrevård visat upp sig.