En första känsla for loppets bana

Citadelloppet närmar sig med stormande löpsteg. Nu är det två och en halv vecka kvar till den 28 augusti. Papperstidningen och löpcoachen Jens Andersson testade första varvet av loppet.

Under tidigare veckor har vi i vår löpskoleserie testat olika typer av pass som intervaller, backintervaller och löpstyrkeövningar. En testrunda på Citadelloppet får illustrera det som kanske är själva grunden i all löpträning: distanspasset.

Vi springer ut från Citadellet och når stadshuset efter en kilometer.

32Löpskola2– Av tre pass i veckan, så ska kanske två vara lugna distanspass, säger Jens Andersson.

Vi joggar lätt förbi Sofia Albertina och svänger in till höger och kommer förbi gamla Venterminalen och över Peter Brobergs bro och sedan in till vänster i Nyhamn.

– När du är ute på ett distanspass, så ska du kunna springa och prata med någon. Det behöver inte gå så himla fort, säger Jens Andersson och illustrerar därmed just detta.

Löpskola4Vid Selmastatyn, efter 2,5 kilometer, väntar den första vätskekontrollen ute på banan. Den som springer 10 kilometer möter Selma och vattendepån även vid 7,5 kilometer, eftersom man då springer två varv på femkilometersbanan.

 

Turen går vidare genom Citadellets koloniområde. Jens Andersson poängterar en av fördelarna med Citadelloppet jämfört med till exempel Midnattsloppet i Malmö som går av stapeln kvällen före Citadelloppet.

– Det går inte att slå den här naturen. Är man Landskronabo och ska springa lopp, så kan man lika gärna göra det på hemmaplan, säger han.

Efter en liten extra runda runt Konsthallen för att få rätt längd på loppet, springer vi in på Citadellsområdet.

– Målgången är på exakt samma ställe som starten, säger Jens Andersson och låter mig vinna spurtstriden vid målet.

Nytt för i år är att de som springer fem respektive tio kilometer startar med tio minuters mellanrum och att ett varv är fem kilometer istället för 2,5 km som förra året.

– Det är för att det inte ska bli så trångt, säger Jens Andersson.

I skrivande stund har runt 300 anmält sig. 736 personer deltog förra året.

– Det är ju de sista veckorna de flesta anmäler sig. Fram till söndag kan man anmäla sig till ordinarie pris. Sedan höjs det lite, säger Jens Andersson.

Fotnot: Nästa del i Löpskoleserien, som kommer ut den 24 augusti, kommer bland annat att ta upp tips på vad man ska tänka på inför och under Citadelloppet.