Röstånga Camping fylldes av Land Rovers

En av de mer udda fordonen; en gammal 50-60 tals ambulans omlackerad i camouflage med full safariutrustning.
En gammal 50-60 tals ambulans omlackerad i camouflage med full safariutrustning.

När Svensk Landroverklubb arrangerade sin sommarträff valde man Röstånga och Röstånga Camping som bas för arrangemanget. Dryga 140 bilar av modellen Land Rover och Range Rover samlades och deltagarna kom långväga ifrån i både nyare bilar men också i en hel del veteranmodeller av den brittiska bilindustrins flaggskepp.

Under fem dagar fylldes Röstånga camping av fyrhjulsdrivna äventyrsbilar. Land Rover och Range Rover i alla möjliga årsmodeller, mer eller mindre terrängutrustade fyllde vägarna främst i närområdet men också på längre turer genom det skånska landskapet.

Mest långväga deltagare var definitivt familjen Imhof från Schweiz, från vänster: Roger, Elvira och Sabina (Lorena ej på bild) som tog en "liten" omväg om Lappland på vägen till träffen.
Mest långväga deltagare var definitivt familjen Imhof från Schweiz, från vänster: Roger, Elvira och Sabina (Lorena ej på bild) som tog en ”liten” omväg om Lappland på vägen till träffen.

Land Rover som lanserades redan 1948 har genom åren förändrats med stil och de traditionella kantiga linjerna kvarstår. Det i kombination med slitstarka motorer, fyrhjulsdrift och en kort hjulbas har gjort dom till populära bilar främst på den engelska landsbygden men även i resten av Europa.

Att Land Rover och Range Rover har ett rejält fäste utanför England märktes på de blandade nationaliteterna som kommit till träffen i Röstånga. Längst bortifrån kom familjen Imhof från Schweiz som veckan före varit uppe i Lappland och vänt och nu följde med på Land Rover-klubbens guidade turer.

Två av arrangörsklubbens medlemmar, Mikael och Fredrik Kortsson
Två av arrangörsklubbens medlemmar, Mikael och Fredrik Kortsson.

När Papperstidningen besökte träffen var man på rundtur på Söderåsens vackra slingrande skogsvägar. Den kuperade och varierade geografin passar lite extra bra för dessa terrängmonster, men trots kapaciteten på bilarna var det mycket lite lersprut eller behov av de fastmonterade vinscharna många av bilarna var utrustade med.

Fordonsentusiaster vet vad en träff handlar om, man umgås, pratar och diskuterar, jämför och får möjlighet att visa upp det som man många gånger är mest stolt över. Land Rover- och Range Roverägare är inget undantag. Att en märkesträff drar så långväga gäster som Land Roverklubbens gjorde hör kanske till ett lite ovanligare scenario i synnerhet som just dessa bilar främst är välkända för sin framkomlighet i sämre terräng och inte som långpendlare med bra marschfart Men vad gör väl det, fartupplevelse är ändå något relativt och på frågan om en Land Rover är bekväm för långa semestrar tittade alla frågande och svarade självklart:

…It´s a Land Rover…