”Jag är uppfostrad som homofob”

Marika Carlsson kommer till Teckomatorp med ny föreställning om frireligiösa uppväxten

Hennes senaste föreställning, ”En negers uppväxt” blev anmäld till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp. Nu kommer standup-komikern Marika Carlsson till Teckomatorp med uppföljaren, ”Jag är Gud”. Huruvida hon blir anmäld för hybris får framtiden utvisa.

Hur skulle du beskriva föreställningen ”Jag är Gud”?

– Det är en vansinnigt rolig föreställning om religion. Jag är själv uppvuxen inom Pingstkyrkan och väluppfostrad om vad man får göra inte får göra.

Du kom för ett tag sedan ut som lesbisk efter att ha levt 20 år i garderoben. Hur var det att upptäcka att du hade romantiska känslor för en person av samma kön?

– Det var hemskt. Jag är uppfostrad som homofob, att homosexualitet är en synd.

– Det blev ju jättekaos i mig, men jag löste det genom att låsa dörren och slänga bort nyckeln. Jag var en riktig fegis.

Vad gjorde att du ville komma ut ur garderoben?

– Det var helt enkelt för att jag blev kär i min flickvän. Jag ville inte göra samma misstag igen.

Hur regerade din föräldrar på att du ”kom ut”?

– Väldigt fint och med respekt. Det var ingen stor grej alls.

Hade du väntat dig det?

– Nej, det hade jag inte.

Urpremiären av ”Jag är Gud” är den 10 november i Stockholm. Föreställningen i Teckomatorp är en testföreställning. Vad är det?

– För mig så är det att jag kan testa mina tankar och skämt. Publiken kommer ändå få sjukt kul. Det är prio ett. Jag har precis varit två dagar på humorfestivalen i Lund och det kommer bli ännu roligare i Teckomatorp.

Bilden ovan: Marika Carlsson växte upp i ett frireligiöst hem och tron att homosexualitet är syndigt. Det är själva kärnberättelsen i hennes föreställning ”Jag är Gud” som hon kommer till Teckomatorp med. Foto: Peter Knutsson

Marika Aychesh Carlsson

  • Född i Etiopien 1973, kom till Sverige i tvåårsåldern som adoptivbarn.
  • Uppvuxen i Lund, där hon gick i skola, påbörjade teologistudier och jobbade som undersköterska innan hon började som standupkomiker.
  • Har bland annat varit med i tv-programmet Parlamentet, varit värd för Sommar i radion, där hon berättar om sin första återresa till sin födelseland, Etiopien, lett radioprogrammet Marika i P4 och har utsetts till ”Årets kvinnliga komiker” två gånger.
  • Under flera år turnerade hon med den självbiografiska standupföreställningen ”En negers uppväxt”, som utgår från hennes erfarenheter som adoptivbarn och vuxen med mobbning, rasism, identitetssökande med mera.
  • Uppföljaren till den, ”Jag är Gud – en standupföreställning om tro och kärlek”, gör hon turné med i höst. Föreställningen i Teckomatorp är en testföreställning inför den turnén.