18 vana ölprovare fann en vinnare bland fyra lokala öl.

Det är några år sedan som ölen kom in i finrummet. Mikrobryggerier poppar upp lite här och där, inte minst i Landskrona och Svalöv. Papperstidningen lät Sällskapet Ölbröderna testa fyra lokala öl.

Ordförande Lars Reimers inspekterar en av kvällens fyra öl. Foto: Per Eeg-Olofsson
Ordförande Lars Reimers inspekterar en av kvällens fyra öl. Foto: Per Eeg-Olofsson

– Det är en helt blind testning, de har inte en susning vad de provar förrän efteråt, säger Lars Reimers, ordförande i Sällskapet Ölbröderna.
Strax ska höstens första ölprovning ska börja. Denna gång är det vi på Papperstidningen som står för urvalet av öl: fyra lokala sorter. Färgen, skummet, doften, eftersmaken. Allt ska bedömas och protokollföras av de vana ölprovarna som i år firar 20-årsjubileum. De ska också sätta ett sifferbetyg på helheten, där 0 motsvarar odrickbart och 10 är fulländat.
– Vi är en seriös ölprovarförening, ölets munskänkar. Detta blir verkligen ett rättvisande test, säger Lars Reimers.
Klockan sju är de 18 anmälda deltagarna och en gäst på plats vid borden.
Ett efter ett häller Lars Reimers och Ronny Nilsson upp cirka 10 cl av varje sort i glasen. De håller varje flaska med en vit servett som täcker etiketten och gör varje ölsort anonym. De serveras utifrån alkoholstyrka, den svagaste först. Till det ett ett glas vatten och en brödbit för att neutralisera smaken mellan ölsorterna.

 

lukta_web
Mats Nilsson (blå tröja) bedömer doften på en av prov ölen.

Mats Nilsson vet vilken öl som fallit honom på läppen.
– Ettan (Röstånga RajRaj, red.anm). Den är helt perfekt. Jag tycker om ljus öl. Jag gillar inte mörk öl, som stout.
Hans bordsgranne, Sivert Carlsson, har en annan favorit.
– Smaken är ju delad. Jag tyckte den sista (Brekeriet, red. anm.) var bäst, säger han.
Den uppskattas också av Carl-Erik Johnsson.
– Jag upplever lite whiskeysmak där, säger han som också är med i en whiskey-klubb.
Han noterar på protokollet också vilken mat som skulle passa med vilken öl.
– Jag använder mycket öl i matlagningen hemma också.
Tomaz Siljemark har ingen klar favorit.
– Det är ingen som är wow. De är helt ok. Om jag gick på krogen så skulle jag kunna köpa vilken av dem som helst utan vidare.
Det hörs flera skratt och litet småprat under provningen. Det är något som får Lars Reimers att ryta till.
– Man ska höra en fluga skita när vi har ölprovning, säger han.
– Det är för att ingen ska påverka någon annan.

Ölen i testet, i den ordning de serverades och några omdömen:

rajraj_frilagd

1. Stationens Pale Ale :
(Röstånga RajRaj)

”För dagen den bästa enligt min smak” ”Helt ok till sillen”. ”Funkar till en köttbit” ”Skum som lägger sig snabbt” ”Kunde smaka mer humle” ”Till en kvällsmacka?” ”Lite tunn i smaken” ”Flat, ointressant” ”God smak i början, sedan mindre eftersmak”

1413_frilagd

2. Lill-Olas APA :
(1413 Bryggkultur )

”Lite besk men ganska god” ”Kall en varm sommardag” ”Kan gå till mat” ”Bra beska, sitter länge”.

finn_frilagd

3. American Pale Ale:
(Brygghuset Finn)

”Lite för besk enligt mig” ”Den gillar jag” ”Ok om den är kall” ”Svårbestämd doft” ”Kan tänka mig denna till en god middag” ”God eftersmak” ”Svag smak och doft”.

brekeriet_frilagd

4. Uncle Brett IPA :
(Brekeriet)

”Inget vidare” ”Avslagen” ”Dålig, tänk om” ”Bra humlesmak, lång eftersmak, oklar” ”Slå i vasken!” ”Ingen hit” ”Smak och doft av whiskey”
”Sur öl, lång eftersmak” ”Märklig smak och doft” ”Gott till julmat” ”Grumsig, besk”.

Slutresultat:

  • 1. Lill-Olas APA (1413 Bryggkultur ): 184 poäng.
  • 2. Stationens Pale Ale (Röstånga RajRaj) och American Pale Ale (Brygghuset Finn): båda 106 poäng.
  • 3. Uncle Brett IPA (Brekeriet): 85 poäng.