Kommunen låter tiotusen tulpaner blomma

Vi går mot kallare tider, men det skadar inte att tänka framåt mot våren. I onsdags var kommunens gatu- och parkavdelning i full färd med att sätt vårens lökar i marken. Den bästa tiden för detta är nu innan frosten gör sin entré, skriver kommunen på sin hemsida. Löksättningen sker med maskin på en och samma dag. Totalt planteras lökarna på sex olika sträckor i kommunen – en i varje tätort. Så här går det till: Sakta men säkert plöjer maskinen upp ett spår i grässvålen som lökarna sedan släpps ner i. Därefter lägger maskinen åter tillbaka grässvålen. Sammanlagt kommer cirka 10 000 lökar att få ligga och gotta till sig i jorden innan de i början av nästa år lockas fram ur vinterjorden av den bleka vårsolen. Lökmixen som planteras består av påskliljor och en rad olika tulpansorter. Blandningen av de olika lökarna medför att blomningstiden sträcker sig från april till och med juni månad samt att samma lökar blommar ett par år i rad.

varlokar_04_200dpi
– Under kommande år kommer vi att utöka antalet ytor som vi utför maskinell plantering på. Planen är att våra tätorter inom en treårsperiod ska vara vackert pryda med minst 50 000 lökar, säger Niklas Giedenstam, gatu- och parkchef till kommunens hemsida.