Kraftig ökning av inbrott i kolonistugor vid Citadellet

Antalet anmälda brott på Landskronas koloniområden har minskat det senaste året – med några undantag. Vid Citadellet har antalet inbrott mångdubblats. Men polisen menar att insatserna har gett goda resultat.

Under hösten förra året meddelande polisen i Landskrona att myndigheten skulle göra en särskild satsning mot koloniområdena, som varit hårt drabbade av stölder, bränder och skadegörelse. Polisen har under det senaste året patrullerat oftare till fots eller med bil i och kring koloniområdena. Den största tiden har ägnats åt Kopparhögarna och Larvi, som varit hårdast drabbade, berättar polisinspektör Olle Olsson.
– Vi hade även hundförare som gick fram och tillbaka, säger han.
Föreningarna på koloniområdena har i vissa fall själva också tagit initiativ, som att starta telefonkedjor som ska varna stugägarna eller bjuda in vaktbolag för att informera om olika typer av larm.
Läs mer: Hon har haft fyra inbrott på åtta år

Och antalet stölder genom inbrott har minskat märkbart både på Kopparhögarna och Larvi. Däremot är det tvärtom för Citadellets koloniområde, med 25 anmälda inbrott i år jämfört med bara tre förra året.
Ska man tolka det som att brottsligheten bara har flyttat från andra koloniområden?
– Det vet jag inte om det kan vara så enkelt. Det kan man tänka sig men det blir ren spekulation, säger Olle Olsson.
Han tror istället att det handlar om en eller flera missbrukare som haft en aktiv period under våren, snarare än att de personer som enbart är ute för att stjäla har valt ett sämre bevakat område. Detta märks sedan i statistiken.
– Är det uppbrutet och någon har sovit på soffan i flera dygn och käkat på köksbordet – ja, då får man en känsla av vem som varit där.
De bränder som varit på Sankt Olovs vång kopplar Olle Olsson till en enskild person, som polisen misstänkte låg bakom. Han greps, men utredningen lades ner eftersom några brott inte kunde bevisas.
– Men det går betydligt bättre för den personen idag och därmed har bränderna upphört nästan helt, säger polisinspektören.
Axeltofta är det enda område förutom Citadellet där antalet anmälda brott har ökat, men det handlar fortfarande om mycket låga siffror.
– Där bor såpass mycket folk i princip året runt. Det är ett väldigt tätt och överskådligt område så jag tror att de har lättare att hålla reda på sitt eget och andras, säger Olle Olsson.
Dessutom ligger området utanför stan och är därför inte en naturlig passage, som andra kolonier.
Gråens ö-kolonister fortsätter vara helt förskonade från brott.
– Kommer det in en enda obehörig som de inte sett innan är de på tårna.