Massören som står upp

Henrik Nordberg står upp, inte bara när han masserar, utan även som stå upp-komiker. Nyligen flyttade han in med sitt nya företag ”Henke massage” högst upp i Kvarnhuset i Svalöv.

Precis när han tagit massageexamen 2008 fick Henrik Nordberg ett erbjudande han inte kunde tacka nej till: äventyrspedagog i Lund.
– Masserandet blev liggande lite grand, säger han.
Efter flera år inom fritidsverksamhet i Lunds kommun och efter en föräldraledighet behövde han en ny utmaning. I mars tog han upp massagen igen och startade sitt företag. För ett par veckor sedan flyttade han in på våning åtta i Kvarnhuset. Han ger klassisk svensk massage.
Men han är också stå upp-komiker. Förra sommaren gick han en sommarkurs i stand-up på Fridhems folkhögskola.
– Det var väldigt roligt, men sjukt nervöst, säger Henrik Nordberg.
Sedan dess har han gjort 15-20 föreställningar, bland annat i arrangemang av Teckomatorps Humorfabrik men också företagsgig och en personalfest för lärare på Heleneborgsskolan finns på meritlistan.

26Höjdpunkten hittills var Landskronakarnevalen, där han fick prata före dragplåstret Robin Paulsson.
– Det var sjukt mycket folk, mer än det egentligen ska vara på en stand-up, som ju ska vara lite intimt. Här var det ett stort partytält med cirka 600-700 personer. Det var ju Robin Paulsson som drog dit dem. Vi fick rida på hans våg, säger Henrik Nordberg.
Stand-up världen är hierarkisk, berättar han. Som absolut ny stå upp-komiker får man kanske fem minuter. Själv ligger han just nu på cirka tio minuter.
– Ju kändare man är desto fler minuter.

henkestaupp
Henrik Nordberg vill gärna att folk ska känna igen sig i hans humor. Foto: Anders Karlsson

Vad handlar din stand-up om?
– Det är mycket om hur det är att vara småbarnsförälder i 35-årsåldern. Enligt undersökningar är vita män de som har det lättast och bäst, men även vi har problem. Magen börjar växa och sådana grejer. Jag tycker om igenkänningshumor.
Den som vill se Henrik Nordberg har chans att göra det på restaurang Hardings i Marieholm, där han ska uppträda tillsammans med en kompis i samband med ett julbord. Om någon vecka blir det på Dockan Comedy i Malmö och senare på Casino Cosmopol i arrangemang av Malmö Comedy Klubb (MACK).

Bilden ovan: ”Det är en jädra kick när folk skrattar åt en”, säger Henrik Nordberg. Förutom massör är han också stå upp-komiker. Foto: Jonas Lundin