Årets kulturstipendier i ungdomens tecken

Under torsdagskvällen minglades det på teatern, med en stor del av Landskronas kulturpersonligheter. Men det var inte de gamla kulturrävarna som stod i centrum, utan årets mottagare av stadens kulturstipendium, alla tre lovande unga talanger inom sina områden.

– Vi är ju inte bundna av några regler, och i år har vi valt att dela ut stipendierna till unga människor som utbildar sig inom olika kulturfält och kommit långt. Med stipendierna vill vi ge dem lite extra hjälp på vägen, säger Gunlög Stenfelt (L) som är med i stipendiekommittén och ordförande i kulturnämnden.
Som sådan har hon varit med och gjort urvalet bland de 33 namn som i år nominerats.

Årets tre stipendiater, som förutom äran får 15 000 kronor, är:

Natalie Holst
Natalie Holst, född 1994, är på väg till New York där hon ska gå en utbildning i dokumentärt filmskapande på New York Film Academy. Redan på gymnasiet gjorde hon en dokumentärfilm som handlar om tre amerikaner i Sverige och deras upplevelse av landet.

Jonathan Böiers
Jonathan Böiers, född 1990, kommer från Landskrona och går nu sista året på musikallinjen på Balettakademien i Göteborg. Trots att han ännu går utbildning så har han varit med i flera uppsättningar, bland annat som soloartist, och även producerat en uppsättning.

Lovisa Frantzich

Lovisa Frantzich, född 1988, kommer även hon från Landskrona och är låtskrivare och producent. Genremässigt beskriver hon sin musik som ”där folkmusik möter jazz, och lite visa”. Hon har gått flera folkhögskoleutbildningar inom folkmusik och klassisk musik och läser nu musikproduktion på Linnéuniversitetet i Växjö.

För alla tre är pengarna ett välkommet tillskott.
– Det var stor glädje när jag fick beskedet för två veckor sedan. CSN betalar en del av utbildningen i New York, men inte allt av terminsavgifter och boendeavgifter, säger Natalie Holst.
För Jonathan Böiers är det ingen tvekan om vart pengarna går.
– Utbildningen i Göteborg är avgiftsbelagd, så det går dit helt enkelt.
För Lovisa Frantzich finns det ett specifikt mål med pengarna.
– Jag håller på med ett utbyte med folkmusiker i Chile. Vi kommer åka dit för att spela och han konserter tillsammans.

Alla stipendiaterna kan på sätt och vis sägas vara på väg ut i världen, men det ser Gunlög Stenfelt inte som ett hinder för att tilldela dem stadens kulturstipendium.
– Inte alls, vi älskar när Landskronabor berikar världen, säger hon och skrattar.
För både Jonathan Böiers och Lovisa Frantzich är det jobberbjudanden som styr var de hamnar. Natalie Holst flyttade till Landskrona från Malmö för ett år sedan, och hon gillar stadens kulturliv.
– Jag skulle gärna vilja ha en fot kvar i Landskrona, säger hon.
– Det händer mycket med foto här till exempel, och en fin sak med kulturlivet här är att det mesta är gratis eller billigt så alla kan ta del av det.

Bilden ovan: På väg ut i kulturlivet. Landskronas kulturstipendiater under 2016 är Natalie Holst (till vänster), Jonathan Böiers (mitten) och Lovisa Frantzich (till höger). Foto: Per Eeg-Olofsson