Bilder av stan på stan fyller dubbelt syfte

Under sommarens fotofestival satsades det stort på utomhusutställningar. Nu blir det foton på stan året runt, och målgruppen är både Landskronabor och besökare.

Det är de triangelformade utställningsskärmarna som stått i Teaterparken under fotofestivalen, som nu träder i stadens tjänst året om. Fyra skärmar på olika platser, från denna vecka finns en vardera på Kasernplan, vid Landskrona station, vid idrottshallen och vid Venterminalen på Skeppsbron. Men de kommer inte stå där för alltid, någon gång på vårkanten ska de flyttas till nya platser är det tänkt, den gången platser där förskolebarn ofta finns, som vid stadsbiblioteket och vid Granet. Under fotofestivalen, som nästa år är den 8-17 september, så kommer de åter att användas av den.
Men det är inte bara platserna som skiftar, utan även det som visas.
– Vi byter bilder 3-4 gånger per år är det tänkt, säger Göran Nyström, chef för kommunens fotosatsning Landskrona foto.
– Det blir variation så vi når ut till olika målgrupper.
Först ut är flygfoton av fotografen Perry Nordeng, på skärmarna blir det bilder från ovan dels på Landskrona, dels på skånsk landsbygd och dels på något särskilt landmärke, som Kullaberg eller Öresundsbron.
– Jag flyger året runt, över hela Skåne, berättar Perry Nordeng som tar flygfoton för uppdragsgivare som mäklare, kommuner och Trafikverket.
– Det är alltifrån 75 meters höjd till 3000, på tre kilometers höjd så ser man hela Öresund. Det är rätt så mycket ljuset som bestämmer vilka bilder det blir.
– Jag tror flygbilder på den egna staden är väldigt intressant för Landskronabor säger Göran Nyström, som valt ut de 12 bilder som visas.
– Man vill ju gärna hitta sitt eget hus till exempel.
Näringslivschefen Anna Classon tror att bilderna kan tilltala även en annan målgrupp.
– Vi har ju också destinationsperspektivet. Många besökare kommer till Landskrona men ser inte så mycket av staden utan kanske mest Ven eller Destination Borstahusen. Då kan bilderna hjälpa till att visa att det finns mer i Landskrona.

Bilden ovan: Flygfotografen Perry Nordeng är först ut med att ställa ut på skärmarna som framöver kommer stå ute året runt. Det blir flygbilder av såväl Landskrona som andra delar av Skåne. Foto: Per Eeg-Olofsson

Perry Nordeng. Foto: Per Eeg-Olofsson
Perry Nordeng. Foto: Per Eeg-Olofsson