Ett bra recept för matnyttig kunskap

Torsk med bulgur, tabbouleh och limeyogurtsås står det på menyn för kvällen. Gott – men receptet för projektet med matlagningskurs för unga ensamkommande flyktingkillar kan ge något som varar mycket längre än mättnadskänslan i magen.

När Papperstidningens reporter kommer till Hamnens hörna i Borstahusen vid 18-snåret, är det paus, de fem ensamkommande killarna Mansour Huseini, Ksmat Berihu, Abdisalaam Kalil, Mohammed Al-hassan och Mohamed Bkrio tar en kopp kaffe.
– De har blivit så snabba, vi blev klara på en timme, det är bara fisken kvar att steka, säger Fredrik Leinonen och lägger till:
– Nästa gång får det kanske bli tre rätter.

Fredrik Leionen luftar bulgurn medan Mansour Huseini och Mohammed Al-hassan är beredda att röra ned tabbouleh.
Fredrik Leionen luftar bulgurn medan Mansour Huseini och Mohammed Al-hassan är beredda att röra ned tabbouleh.

Till vardags jobbar han som kock på Restaurang Pumphuset på andra sidan gatan. Det här är tredje måndagskvällen, av totalt åtta, som han håller i matlagningskurs för killarna. Kursen är ett samarbetsprojekt mellan kultur- och fritidsförvaltningen och Borstahuskrögarna AB, och det är Fredrik Leinonen som tillsammans med kollegan Niclas Lundblad har tagit initiativet till den.
– Jag jobbar deltid för Cityidrott med aktiviteter för ensamkommande killar. Och det är bra, men det blir ju inte så mycket integration när det bara är killarna. Så vi pratade med kommunens integrationssamordnare som berättade att de flesta av killarna inte är så bra på att laga mat, och det var då jag och Niclas kom på att vi borde prova detta.
Bordet står redan dukat, fem gäster bjuds in vid varje tillfälle, gäster som finns i bekantskapskretsen och som är involverade i integrationsarbete på ett eller annat sätt.
– Vi avslutar med en större middag med 20 gäster, till exempel alla enhetscheferna på HVB-boendena i kommunen. Det blir lite som en examen, då får de göra allt själva, berättar Fredrik Leinonen.

För det är inte bara färdigheter i matlagning som lärs ut under kursen, där ingår också inköp, hygien, näringslära, portionsberäkning och dukning.
– Killarna ska också få följa med Borstahusfiskaren Patrik Carlsson ut på hans båt och åka till lammproducenten Glumslövs lamm. Det är kul att laga till råvaror som man sett hela vägen från producenten, säger Fredrik Leinonen.

Sista momentet när torsken steks. Abdisalaam Khaliil (till vänster) får en hjälpande hand av Mohamed Bkiro.
Sista momentet när torsken steks. Abdisalaam Khaliil (till vänster) får en hjälpande hand av Mohamed Bkiro.

Kring Lucia hålls avslutningsmiddagen, och efter jul så blir det en ny kurs med en ny grupp killar.
För Abdisalaam Kalil så är mycket av matlagningen ny, till exempel hur man tillagar fisk.
– Jag kunde göra kyckling med ris och kött med ris och koka pasta, sammanfattar han sina tidigare kunskaper.
Mycket av maten i Sverige hade han aldrig ätit innan han kom hit från Etiopien.
– Jag hade aldrig ätit hamburgare eller kyckling eller pizza.

Gästerna börjar anlända och det blir full fart i köket. Torsken ska stekas och det egenbakade brödet kryddat med citronzest och chili ska gräddas. Och trots att det är trångt i köket så flyter det på, snart står tallrikarna uppradade på den rostfria bänken med snygg, uniform uppläggning.
– Vad vill ni göra nästa gång då? frågar Fredrik Leinonen när efterrätten, cheesecake-brownies, är uppäten.
Det gemensamma beslutet blir lasagne.

 Ulla Fredriksson (till höger) är en av kvällens gäster. Hon har med sig en turistgudie för Syrien.
Ulla Fredriksson (till höger) är en av kvällens gäster. Hon har med sig en turistgudie för Syrien.