Filmstudion presenterar : ”Yarden”

Vad? ”Yarden”
När? 21/11
Var? Bio Maxim

Filmstudions näst sista film för säsongen är svensk och den utspelar sig i Malmö hamn. Yarden kallas det område i hamnen där importerade bilar lastas om. Med 500 000 bilar om året är det Sveriges största bilhamn. Här arbetar underbetalda daglönare från hela världen. Det är ett okvalificerat arbete. Och här tvingas filmens huvudperson jobba under en period när han hamnar i personlig ekonomisk kris. Egentligen är han författare.

Kristian Lundbergs hyllade bok Yarden kom 2009. Den belönades med Augustpriset och året därpå med Ivar Lo-Johanssons pris. Boken tar upp klasstillhörighet, utanförskap och svåra arbetsvillkor men den är samtidigt skriven med ett poetiskt språk och är tankfull och filosoferande. År 2012 blev boken teaterpjäs och sattes upp i Malmö med Mattias Linderoth ensam på scenen.

Våren 2016 kom så filmen Yarden i regi av Måns Månsson. I huvudrollen ser vi Anders Mossling som reducerad till arbetare nummer 11811 blivit ett utbytbart ting. Han och alla de andra numrerade arbetarna övervakas hela tiden och minsta misstag registreras. Att skvallra på arbetskamrater uppmuntras. Att ersätta en arbetare med en annan är inga problem. Regissören säger i sin vision om filmen om Yarden att det är ”en plats där den svenska självbilden inte alltid lever upp till våra förväntningar och där den moraliska kompassen ständigt sätts på prov”.

Eva Lindfors, Landskrona filmstudio

Bilden ovan: Huvudpersonen i Kristian Lundbergs delvis självbiografiska ”Yarden” jobbar i Malmös stora importhamn för bilar. Foto: Press