Håll hästen frisk!

Det är tur att det finns duktiga hästveterinärer, men visst är det bra om du slipper tillkalla dom. Olyckor och sjukdomar kan man dessvärre sällan råda över men din hästs allmänhälsa kan du i alla fall styra en bra bit över.

Det är egentligen inte så konstigt. Hästen, precis som vi, behöver bra mat, daglig motion, frisk luft lite hov- och tandvård samt avmaskning ibland. Primärbehoven är ganska enkla att tillgodose men ofta saknar man kanske kunskap om hur mycket mat hästen ska ha eller vilken sort och hur funkar det egentligen med avmaskning?
På Jordbruksverkets hemsida samt på SLU’s finns mängder av matnyttig info om exempelvis grovfoder och hur det ska se ut. Mängden är ju en knivigare fråga. En häst som rör sig mycket och kanske tränas hårt behöver ju såklart mycket mat, både grovfoder och kraftfoder, men hästen som kanske bara promenadrids kan behöva samma mängd, men då kanske ett grovfoder med mindre energi och protein i.

Utan fötter ingen häst
Hov- och tandvård är viktigt, extremt viktigt faktiskt. Utan en fungerande tuggfunktion kan inte hästen mala sönder fodret som den ska och får därför ofta problem med mage som konsekvens. Med trasiga hovar, för långa hovar eller hårt slitna hovar får hästen inte bara ont i hovarna utan ofta i ryggen då det ofta skapar spänningar och snedbelastningar.
En bra veterinär kan ge dig mycket bra råd angående vad din häst behöver eller inte behöver och en bra hovslagare ser till att din häst både står bra, kan röra sig rätt och helt enkelt mår bättre.
Så även om du har en frisk häst och du inte behöver tillkalla veterinär på grund av sjukdom eller olycka kan ett besök då och då funka precis som friskvård gör för oss människor, förebyggande helt enkelt.

Bilden ovan: Alla hästar mår bra av att vara ute har dom dessutom fri tillgång på mat och vindskydd har du optimerat förutsättningarna för välmående. Långa ättider och mycket fysisk aktivitet är det som hästen mår allra bäst av.