Han har byggt upp sin hästklinik – två gånger

Stenestadbon och veterinären Göran Rydén startade år 1996 en hästklinik, med som mest 18 anställda. Senare sålde han den – för att nu bygga upp den från grunden igen.

– Jag brukar byta snus mellan varje operation, säger Göran Rydén och lägger in en ny prilla.
Det är tisdag, och operationsdag på Söderåsens Hästklinik utanför Stenestad. Göran Rydén har precis kastrerat en gammal arabhäst. Strax ska han göra ett annat rutiningrepp: artroskopi. Några lösa benbitar i leder i en hästs framben ska tas bort med titthålskirurgi.

Acke Hallström rakar området där hästen ska opereras. I bakgrunden håller djursjukvårdare Therese Pripp koll på puls, andning och blodtryck.
Acke Hallström rakar området där hästen ska opereras. I bakgrunden håller djursjukvårdare Therese Pripp koll på puls, andning och blodtryck.

Göran Rydén och medarbetarna Acke Hallström och Therese Pripp lägger upp den nedsövda hästen på rygg på operationsbordet. De med skoskydd försedda hovarna hängs upp. Efter en del förberedelser för Göran Rydén in artroskopet i en led. På monitorn ser det lilla instrumentet gigantiskt ut.
– Det är lite skador på ledbrosket här, säger Göran Rydén.
Sedan 1978 har Göran Rydén varit veterinär. För 20 år sedan startade han Söderåsens hästklinik som han driver på föräldragården Norrevångs gård.
För andra gången.
2010 sålde han kliniken till ett privat företag som drev den vidare. De visade sig vara ”riskkapitalister” och ändrade bland annat rutinerna till det sämre, berättar han.
– Jag trodde att det var en god vän jag sålde till, men jag blev djupt besviken, säger Göran Rydén.

Göran Rydén kollar in hur det går med hästen som precis kastrerats.
Göran Rydén kollar in hur det går med hästen som precis kastrerats.

Till en början var han chef för kliniken, men när han kom tillbaka efter sin första semester på många år, så fick han nog.
– Jag kände att jag inte kunde stå bakom den verksamheten, så jag sade upp mig. Jag kunde inte stå bakom det med mitt namn, säger Göran Rydén.
De nya ägarna flyttade hästkliniken till nya lokaler och tömde företaget på alla tillgångar, bytte namn, och försatte det i konkurs. De behöll alla instrument, röntgen, ultraljud, magnetröntgen och så vidare. Efter att det företaget inte betalt hyra för lokalerna i sex månader kunde Göran Rydén återfå lokalerna och så småningom börja om från noll igen. 2011 började Göran Rydén och mångåriga samarbetspartnern och hovslagaren Acke Hallström köra runt med en ambulerande hästklinik. Ett år senare öppnade han Söderåsens Hästklinik igen.
– Då fick vi utrusta kliniken fullständigt igen, då lokalerna var helt tomma, säger Göran Rydén.
– Jag förlorade många miljoner på att sälja den gången. Det var en resa att resa sig.

Nu har verksamheten kommit igång för fullt med 25-30 operationer per månad. Innan var det mellan 40-50 men då var det cirka 15 personer son jobbade här.
Ett gnägg hörs från rummet bredvid operationsrummet. Arabhästen som nyss genomgick en kastration har vaknat och ställt sig upp.  Normalt sett blir det fem operationer på en operationsdag.
– Vi ska försöka ta en till innan middag, säger Göran Rydén och tittar på klockan på väggen.
En glädje till jobbet har han alltid haft.
Vad är det roligaste med jobbet?
– Det roligaste är att få en häst frisk som kanske inte fått de bästa förutsättningarna.