Industrimiljö i Landskrona blir spelplats för teater i sommar

Landskrona har sin beskärda del av ruffiga industrimiljöer, många av dem oanvända. De ses oftast inte som någon tillgång, men av teatergruppen ”Sommarteater på Krapperup”, baserad just på Krapperups gods norr om Höganäs, så gör de det.

De vill nämligen använda en sådan i Landskrona, och en i Höganäs, för att sätta upp sin version av Bertolt Brechts och Kurt Weills ”Tolvskillingsoperan”. Nyligen blev det klart att Region Skåne beviljar ett utvecklingsbidrag på 250 000 kronor till teaterprojektet, som är tänkt att sättas upp i sommar. Teatergruppens version av det klassiska stycket beskrivs som ”en platsspecifik vandringsteater som spelas i nerlagda ruffiga industrilokaler på båda orterna. Uppsättningen är förlagd till 30-talet med anspelningar på nutid”. Sommarteater på Krapperup ska samarbeta med Helsingborgs stadsteater, och ensemblen kommer att bestå av både amatörskådespelare och proffs, bland andra Marika Lagercrantz.

Skånes Hemslöjdsförbund, med lokaler i gamla stationen i Landskrona, får också tilldelning i höstens kulturpengar från regionen. 200 000 kronor går till ett samarbete med Fine Little Day, som både är en webbutik för inredningsprodukter och en blogg. Formgivare och slöjdare tar fram unika föremål och försäljningsprodukter med inspiration från Hemslöjdens samlingar som marknadsförs via Fine Little Day.

Bilden ovan: Sommarteater på Karpperup planerar att sätt upp en version av Tolvskillingsoperan i Landskrona nästa sommar i ”ruffig industrimiljö”. Exakt var det blir är dock inte klart. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv