Jul i Landskrona en månad utöver det vanliga

Efter Landskronasamverkans lyckade arrangemang Vår i Landskrona och Höst i Landskrona börjar det dra ihop sig för Jul i Landskrona. Ambitionen är att hela city ska andas jul hela december och att alla som besöker stan eller bor i stan ska få känna sig riktigt varmt välkomna och lite speciella.

Startskottet för årets julmånad går den första advent då man tänder det första av fyra adventsljusen. Första ljuset symboliserar att julens dörr står på glänt och att alla människor glädjas åt att få fira advent.
I samband med Adventskonserten kommer Individuell Människohjälp tillsammans med Rädda Barnen belysa situationen för världens flyktingbarn. Besökare får köpa ljus som placeras på torget i en formation som förhoppningsvis blir större och större.

Julfirandet i Landskrona inleds den första advent med en konsert på Rådhustorget. Bakom evenemanget står Landskronasamverkan.
– Vi vill bjuda på en stämningsfull och vacker stund, där vi välkomnar alla Landskronabor att tillsammans inleda stadens julfirande, berättar Elin Jönsson från Landskronasamverkan.
Konserten är gratis och börjar klockan 17.00 med ett jultal. Därefter ska julgranen tändas med hjälp av barn från Cityidrott.
– Det blir en blandning av körsång, folkmusik och a capella, men framförallt julmusik, säger Elin Jönsson.
På scenen uppträder bland annat a capellagruppen Vocal Six, Landskronakören Divertimento och duon Trinity. Vocal Six har sedan starten 1988 i Helsingborg uppträtt på ett stort antal scener, festivaler, TV och radio i Sverige och utomlands. Trinity som består av Casandra Hajny och Ida Ek Mitchell från Landskrona, spelar främst irländsk musik kryddat med svensk och utländsk folkmusik. Även Landskronas Lucior uppträder och i samband med detta ska Landskronas Lucia 2016 utnämnas.

Jul i Landskrona firas lite extra den 3-4 december då alla Landskronasamverkans medlemmar bjuder på mycket aktiviteter. Man hoppas att alla ska känna sig extra välkomna dessa dagar då bland annat tomten kommer på besök, alla tio julgranar som tävlar om titeln ”Grannaste granen” finns till beskådan och det kommer finnas marschaller lyser upp till julmusik av olika kringvandrande körer.
Men det blir också julmarknad på Kvarntorget-Plorren och en Julpark på Kasernplan där man samlar lokala producenter, UF-företag och föreningar.
Här kommer man kunna träffa tomten, grilla marshmallows i scouternas eldstad och prova på ponnyridning.
– Den tidigare Julskyltningen eller Skyltsöndagen, ersätts alltså av vad vi hoppas ska kunna bli en ny tradition – en adventskonsert på Rådhustorget i samband med tändningen av julgranen den 27 november, säger Elin Jönsson.

Christmas Present with Ribbon, Pine Cones, Ornaments and Pine Branches Isolated on a White Background.Julstök på muséet
Mellan 12.00 och 17.00 den 27 november anordnar Landskrona museum sitt traditionsenliga julstök.

dsc_5809I år har julstöket det spännande temat sagor och sägner. Besökarna får ta del av historier om julen, tomten, och andra väsen som hör julen till i den mysiga berättarstugan. Det kommer även, under eftermiddagen, att finnas möjlighet att bekanta sig med karaktären Goe-nissen från boken Goe-nissen, en äkta skånsk saga.
Vid museets många pysselstationer kan man göra tomtar, snögubbar eller julbockar och i café Nell Walden bjuds det på stämningsfull musik av olika slag. Butiken på tredje våningen öppnar upp för karamellförsäljning under julstöket! Runt om i huset visas små miniutställningar som berättar om sagor, sägner, seder och traditioner som hör julen till, och i den vackra 1700-talsutställningen kan du lära dig mer om julens kryddor och deras magiska inverkan på folk och fä. Det arrangeras även ett klurigt föremåls-quiz med annorlunda, roliga och inte helt självklara föremål ur museets samlingar under dagen.