Peugeot Traveller – stöddig minibuss

I ett samarbete mellan PSA Peugeot Citroën och Toyota, har tre modeller av minibussar sett dagens ljus under 2016. Papperstidningen har tittat närmare på Peugeots variant som går under namnet Expert Traveller.

dsc_5707

Peugeots mellanstora skåp Expert har fått ett syskon. Expert Traveller är förenklat ett inrett skåp med rutor och plats för upp till nio personer.

Modellen vi provkör är utrustad med en 6-växlad automatlåda och en 180 hk stark dieselmotor. Förarmiljön lämnar inget att önska. Du har allt inom räckvidd och precis som i Peugeots andra modeller är det välutrustat med teknik och bekvämligheter. Vad sägs om glastak, navigationssystem integrerat växelreglage, backkamera, elektriska och infällbara backspeglar, regnsensorer, farthållare och mycket mer?
Men det är kanske ändå inte främst utrustning och bekvämligheter som lockar köparna av en minibuss. Utrymme, väghållning och lastkapacitet skulle undertecknad gissa står först på kravspecen.
Detta niositsiga skåp är en optimal kombi av alla tre. Förarplatsen bekväm som i vilken personbil som helst. Två platser fram och två uttagbara säten med tre platser vardera i det rymliga skåpet därbak. Utrymmet är utrustad med infällda lastöglor vilket innebär att bilen har många användningsområden. Traveller finns i tre olika längder mellan 4,6 och 5,3 meter. Den minsta versionen är unik på marknaden och rymmer trots längden nio stolar och 1500 liter bagage eller utan stolarna upp till 4900 liter bagage. Den låga höjden på 1,9 meter är också ovanlig i klassen och gör att Traveller kan parkeras i de flesta parkeringsgarage.
Traveller är byggd på PSA-koncernens EMP2-baserade bottenplatta och bilen passar priatpersonen lika bra som företaget.

peugeot_travel_2016_004_frKlassledande bränsleförbrukning stärker argumenten och med tre typer av inredning kan den bli allt ifrån taxi/buss för nio personer till VIP-shuttle för fyra passagerare där bak eller ett rent transportskåp vid behov.
Traveller kändes som en riktigt stadig sak på vägen. Att bilen är dimensionerad för både hastighet och last märktes på de effektiva bromsarna, den stadiga fjädringen och sist men inte minst på den för biltypen extremt pigga motorn. Helt enkelt en riktigt positiv överraskning och definitivt ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till mer rena familjebussar.

Peugeot Expert Traveller Business L2

 • Motor: 180 hk diesel BlueHDi och SCR-teknologi
 • Vridmoment: 400 Nm
 • Växellåda: 6-växlad automat
 • Förbrukning: 5,8 l/100 km.
 • Utsläpp: CO2 är 133 gram/km
 • Bilen Papperstidningen var utrustad med:

 • Motor: 180 hk diesel BlueHDi och SCR-teknologi
 • Höger skjutdörr
 • Elektroniskt infällda backspeglar
 • Förbrukning: 5,8 l/100 km.
 • Utsläpp: CO2 är 133 gram/km
 • Siktpaket
 • Aukustisk vindruta
 • Tonade rutor
 • DRL-LED-lampor
 • Passagerarairbag
 • Hellackerad kaross
 • ACC
 • Förarstol höj- och sänkbar med svanskstöd
 • Farthållare mm
 • Bilen vi testade kostar 359900:-
 • Traveller krocktestades nyligen av EuroNCAP och tilldelades högsta betyg för sin krocksäkerhet – maximala 5 stjärnor. Modellen fick mycket höga poäng för vuxenskydd, barnsäkerhet och för sina aktiva säkerhetssystem.