Tandläkare i Kågeröd hjälper till i Indien

Camilla Blomstersjö Swedin hjälper inte bara människor att bli av med sin tandvärk på Söderåsens tandklinik. Hon har varit ute på två volontärresor som tandläkare i både Afrika och Indien. Nu ser hon till att ett center för flickor och kvinnor i södra Indien blir restaurerat.

Foton: Privata
Foton: Privata

– Det är jätteroligt och man får så mycket tacksamhet och kärlek. Det ger så mycket god energi tillbaka, säger Camilla Blomstersjö Swedin.
Hon har sammanlagt varit på två volontärresor som tandläkare. 2014 tog hon över tandkliniken i Kågeröd. Året före var hon i Zimbabwe med frivilligorganisationen Tandläkare utan gränser.
– Där fanns det ett akut behov att ta bort tandvärk på patienterna, säger Camilla Blomstersjö Swedin, som var enda tandläkare på det 500 bäddar stora sjukhuset.
Och då blev det till att dra ut tänder.
Under sommaren 2016 var hon tillsammans med den danska organisationen ”Tandsundhed uden Graenser” i Indien för att hjälpa barn med tandproblem. Projektet utgick från Women Worker’s Training Centre i Nagalapuram i södra Indien. Det kristna centret, som drivs av nunnor, tar hand om föräldralösa flickor och unga kvinnor i behov av stöd.

8a933655-21c5-4894-b109-7ac7f85eae18

– Så fort de får reda på en flicka som blivit föräldralös eller handikappad flicka som inte accepteras, så hämtar de in henne till flickhemmet.
– De har 100 byar under sig. Vi åkte runt och byggde upp ambulerande kliniker i varje by, säger Camilla Blomstersjö Swedin.

0ea7d7c4-ebd4-4ec0-9864-26b82f4ec590152dd559-87cc-42f9-a810-7976fdd95502

 

 

 

 

 

 

 

Liksom i Zimbabwe gick en hel del tid till att dra ut tänder, men också till att undervisa i tandhygien och bättre kostvanor och till att dela ut tandkräm och tandborstar. När hennes volontärmånad gick mot sitt slut kände hon att hon ville göra något mer. Sagt och gjort: hon tog initiativ till en insamling och kontaktade  en byggherre för att restaurera kvinnocentret. Både företag och privatpersoner har bidragit. 90 000 kronor kommer det att gå på.
– Det är inte färdigt, det kommer att behövas lite pengar till, säger Camilla Blomstersjö Swedin.
– Jag är på väg ner till Indien igen i januari och då ska bygget vara klart.
Då kommer hon också att sätta upp en plakett över de sponsorer som bidragit.
Längre fram i tiden ligger ett projekt tillsammans med en rektor för en tandvårdshögskola i norra Indien.

Foto bilden ovan: Jonas Lundin

0273aaf1-18a2-4ec9-acb1-5f440dc4353d

På facebook

  • Söderåsens Tandkliniks renovering av Women Workers’ Training Centre. På denna sida kan du följa renoveringen av centret, genom kontinuerlig uppdatering av föreståndaren Kasthuri Manickam. Det finns möjlighet att som privatperson eller företag att sponsra renoveringen, ta då kontakt med Camilla Blomstersjö Swedin på Söderåsens Tandklinik.