Villa Söderåsen – mer än bara ett vandrarhem

I mars tog de över den 112 år gamla Villa Söderåsen, tidigare känt som Söderåsens vandrarhem. Första säsongen är bara början för Åsa och Sebastian Mullaert.

– Välkommen in i kaoset. Vi håller på och byta värmesystem, säger Åsa Mullaert.
Hela nedervåningen är också nymålad och nya brandväggar är insatta. De har också satsat på en ny informativ hemsida med bokning online och en ny grafisk profil till verksamheten. Det är nio månader sedan som hon och maken Sebastian tog över.
– Det har varit en fantastisk resa, väldigt intensiv och lärorik. Jag var helt slut efter högsäsongen. Nu på lågsäsongen får man ta igen krafterna, säger Åsa Mullaert.
När hon summerar säsongen, så landar det på cirka 4000 gästnätter den här säsongen, vilket ger en dryg 40% beläggning för de 14 gästrummen med sammanlagt 40 bäddar.
– Bara under juli var cirka tusen personer här, säger Åsa Mullaert.

Gästerna är en blandad kompott.
– Vi hyr dels ut rum för rum, dels hela huset till större sällskap. Det är nästan lika många danskar som svenskar. Många par och familjer. Det är väldigt blandat. Också singlar som älskar att vandra i naturen. Det är många från Tyskland och Holland, säger Åsa Mullaert.
Denna sommar har hon haft en heltidsanställd.
– Det blir fler säsongsanställda nästa säsong, säger Åsa Mullaert.
Till nästa år startar Villa Söderåsen också ett samarbete med STF (Svenska turistföreningen), som har en kvarts miljon medlemmar.
Åsa och Sebastian har bytt verksamhetens namn från Söderåsens vandrarhem till Villa Söderåsen, som det står ovanför entrén till det gamla turisthotellet från 1904. Det finns det en tanke bakom.
– Vi vill profilera oss mer som ”bed and breakfast” och ett inbjudande ställe för sammankomster. Det kan vara till exempel yogaretreats, företagsevent, föreningar eller släktträffar, säger Åsa Mullaert, som också är yogalärare. Vi vurmar mycket för yoga, meditation, musik, dans och konst. Vi är gärna med och arrangerar sådana sammankomster också.
– Vi vill skapa en mötesplats där människor kan möta varandra, naturen och sig själv. Vi önskar möjliggöra just det, säger Sebastian Mullaert.

Bilden ovan: Sebastian och Åsa Mullaert vill gärna se Villa Söderåsen som en mötesplats.

Foto från när Villa Söderåsen byggdes vid förra seklets början.
Foto från när Villa Söderåsen byggdes vid förra seklets början.