Årets julklappspapper bjuder på såväl trend som tradition

Trenderna inom jul- och omslagspapper följer oftast de generella mode- och inredningstrenderna. Bland annat kan man se att metallictrenden som varit stadigt återkommande i årets klädkollektioner nu även börjar göra avtryck bland såväl julpapper som julpynt. Likaså brukar de trendigaste tapetmönstren brukar ofta dyka upp på julpappret något år senare.

Foto: ICA
Foto: ICA

Samtidigt utvecklas de traditionella stilarna parallellt för varje år, ibland i färger, ibland i mönster eller figurer. Och tradition är något som IKEA tagit fast på i årets julkollektion. De framhäver det enkla och naturliga med hjälp av material som garn, ull, läder, linne, filt och trä. Produkterna präglas av dämpade toner som svart, grått och vitt med inslag av rött och silver. Kollektionen väcker liv i traditionella mönster och motiv som pryder allt från dekorationer till presentpapper och textilier.
ICA å sin sida jobbar parallellt med både ett traditionellt sortiment och en mer modern ”Nordic Light”- linje. Grått, rött och vitt tillsammans med trä, päls och fårskinn skapar den mysiga traditionella stämningen. ”Nordic Light” handlar om sten, trä, metall, frostiga färger och strukturer.
– Tänk dig en riktigt vacker svensk vinterdag med snökristaller och is. Turkos, vitt och silver är de ledande färgerna med lite inslag av lila, säger Salome De Melo, ICAs designer bakom många av årets julnyheter på ICA.

Foto bilden ovan: ICA

Foto: IKEA
Foto: IKEA

6 tips kring hur du sätter personlig touch på julklapparna
Med lite kreativitet och finurlighet kan du själv skapa riktigt vackra paket under granen. Här följer några tips för dig som känner för att vara lite extra pysslig i jul.
1. Återanvänd material som du har hemma. Det är både roligt, kreativt och bra för miljön. Istället för att köpa traditionellt omslagspapper kan du använda tidningar, kartong, tyg och snören som du redan har hemma.
2. Mitt i all julstress kan det kännas bökigt att göra egna snygga etiketter och tråkigt att köpa färdiga i en butik. Ett bra tips är då att skriva ut ett ark med etiketter från datorn. Det finns massa olika mallar att hitta på nätet.
3. Ibland är det enklaste det allra vackrast. Slå in dina paket i brunt papper och hederligt snöre för en klassisk känsla. Vill du gå all in toppar du med ett lackat sigill.
4. Ett smart tips när det kommer till barnens julklappar är att slå in paketet med några sidor från en gammal serietidning. Effektfullt och väldigt uppskattat.
5. Pimpa paketen. Dekorera med snören, rosetter, kryddor, paljetter eller annat du har hemma.
6. Godis och choklad hör ju även julen till. Låt dem fungera som en extra dekorationsdetalj så blir paketet extra sött.

Foton: IKEA
Foton: IKEA