Carolinas bok- & TV-serietips

Midnattssol
Har du följt den fransk-svenska TV-serien Midnattssol de senaste veckorna? Det har jag och min familj. Det är ett spännande kriminaldrama om en man som brutalt mördas i fjällvärlden  norr om Kiruna. Serien tar upp teman som identitet, om att konfrontera sitt ursprung och  rasism (storsvenskens koloniala syn på samer). I en av rollerna ser vi sångaren, låtskrivaren och aktivisten Sofia Jannok. Hon har gjort internationell karriär med sin musik och har flera gånger tagit politisk ställning, som till exempel mot gruvnäringens etablering i Sameland. Kiruna har sin midnattssol och sin gruva. Gruvan behöver arbetskraft och invånarna lever och går under på grund av den. Men nu flyttas hela stadens centrum eftersom man spränger djupt under dess mark – allt för att gruvan ska kunna fortsätta växa.
Alla avsnitt av serien finns att se på SvtPlay.

Tio över ett
av Ann-Helén Laestadius
I den Augustnominerade ungdomsboken Tio över ett får vi också ta del av livet i Kiruna men här i en ung flickas perspektiv. Maja ställer klockan på tio över ett varje natt. Det är nämligen då man spränger och mullret av sprängningarna både hörs och känns. Hon är övertygad om att staden ska rämna och att hon och hennes familj kommer att krossas med den. Ingen mer än Maja verkar dock förstå hur farligt det är och därför har hon packat en väska med nödproviant och ombyten för hela familjen. Om de måste fly, hals över huvud.
Ann-Helén Laestadius har skrivit en stark och gripande berättelse om hur det är att vara ung och ständigt bära på en ångest över att allt det man älskar ska försvinna – familjen, huset, bästa vännen. Men också om att vara ung och kär och om att engagera sig i det som är viktigt. Och om hur förändring trots allt kan få en att växa.
Ann-Helén Laestadius fick årets Augustpris i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok. Grattis!

Eländet av Andrezej Tichý
Det här är en jobbig bok. Och då menar jag jobbig på ett bra sätt. Det är jobbigt att läsa om så mycket elände i komprimerad form och texten flyter fram så aggressivt och obönhörligt att man nästan inte mäktar med. Allt tar sin början i ett möte. Romanjaget – en framgångsrik cellist – stöter ihop med en hemlös ung man vid Slussen i Malmö när han väntar på ett par musikerkollegor. Han ser bekant ut och mötet får cellistens välordnade yttre att brista. Hela hans uppväxt – fylld av fattigdom, våld och droger – rullas upp. Röster, minnen och bortglömda språk tränger fram i hans medvetande och läsaren får ta del av ett liv (som delas av alltför många) i djupaste misär.
Det här är en berättelse om ett segregerat klassamhälle där våld och missbruk blir till nödvändighet för att överleva. Men Andrezej Tichý vill något mer än endast beskriva samhällets bakgård. Han ger bakgården ett ansikte och visar att alla är lika mycket värda.
Klassresan cellisten lyckas göra kan tyckas som ett mirakel. Genom att lyssna på musiken från en radio han snor från ett dagis, börjar han längta efter något annat. Musiken får honom att ta sig ur och iväg. Musiken cellisten bemästrar genomsyrar också själva texten. Tichýs språk är starkt musikaliskt. En röst, en sång, som ljuder högt och tar strid för samhällets olycksbarn.
Andrezej Tichý nominerades till Augustpriset i år och är bosatt i Röstånga. Röstångas stolthet!