Duka upp för nytt år

Efter att julen är undanstökad börjar man ofta längta efter enhetliga färger gärna i ljusa och lite spirande toner.

Nyårsafton blir därför ofta en afton i vitt med guld eller silver som accent. Extra fint blir det när man kombinerar detta med spirande grönska och ljusa, men jordnära toner. Den som önskar lite mer dramatik, men ändå en nyårsdukning som känns elegant och fräsch kan med fördel satsa på svart eller mörkt blått som bas. Här blir det extra snyggt med lite kontraster. Vitt ger bra stuns men även här fungerar de jordnära mjuka tonerna.

Foto: Blomsterfrämjandet

Levande ljus, blomsterdekorationer, servetter och glitter i olika former förhöjer festkänslan. More is more kan gärna få råda en högtidlig afton som denna. Färgsätt gärna efter menyn så blir det extra vackert. Ska du ha en större fest med många gäster kan det vara all anledning att satsa på engångsartiklar. Nyårsdagen blir på så vis en lättsam, avkopplande första upplevelse av det nya året. Är man bara några få är det såklart vackrast att duka med en servis som matchar den övriga färgsättningen.
Använd fantasin och dra dig inte för att ta i lite extra, det blir bara ännu festligare.

Foto bilden ovan: Liljeholmens

Foto: Åhléns

5 tips för nyårsdukningen

Se varandra
Levande ljus är alltid mysigt och vackert, men se till att ljusen inte skymmer sikten över bordet.
Gröna ingredienser
Plocka in grönt i dukningen. Girlanger av spirande grönt, lösa blad av julens växter eller varför inte lite barrkvistar och kottar som dekoration.
Vackra kontraster
En iögonfallande detalj som ett charmigt loppisfynd, en ärvd prydnadsfågel eller varför inte någon vacker gammal leksak blir en fin detalj till den i övrigt eleganta dukningen.
Vackrast är linne
Linnedukar och linneservetter är både vackert och alltid modernt. Manglat och slätt för det eleganta stilfulla ostruket och lite skrynkligt för den mer rustika naturnära dukningen.
Handskrivet – ihoprullat
Kvällens meny, bordsplacering eller varför inte lite sånger nedskrivna på vackert ihoprullat papper med ett band eller snöre runt blir en fin detalj i dukningen.

Foto: HM
Foto: ICA
Foto: IKEA