Efter-katastrofen-bilder på Citadellet

Första utställningen  till nästa års upplaga av Landskrona foto festival den 8-17 september är klar.

Det är samlingsutställningen ”Fukushima – No Go Zone” med bilder av fotograferna Carlos Ayesta och Guillaume Bression. Under sex år, och med sex olika teman, har de skildrat det ödeland som nu omger kärnkraftverket Fukushima Daiichi i Japan, efter att runt 80 000 invånare i staden med samma namn evakuerats. Det var den 11 mars 2011 som en tsunamivåg slog ut kärnkraftverkets kylvattensystem, något som orsakade tre härdsmältor och utsläppa av radioaktivt material i atmosfären. Under tre år var Fukushima en spökstad där gnagare tog över. Detta har fotograferna skildrat, de har även bjudit in före detta invånare att återbesöka sina gamla vardagsmiljöer där de blivit porträtterade. Utställningen kommer att visas på Citadellet under festivalperioden.

Foto: Carlos Ayesta/ Guillaume Bression