Färgstarka fotbollsminnen i ny svart-vit bok

101 år, 548 sidor, 39 kapitel, 400 bilder, 2 300 matchresultat, 100 serietabeller,
220×275×43 millimeter, 2,5 kilo. Så sammanfattar författaren Åke Jönsson själv sin nya jubileumsbok om BoIS – som är mycket mer än bara siffror.

1975 kom ”Ett fotbollslags historia Del I”, första delen i författaren och idrottshistorikern Åke Jönssons historiska skildring av det svart-vit randiga laget i Landskronabornas hjärtan. Till klubbens 75-årsjubileeum 1990 var ”Ett fotbollslags historia Del II” klar. Den nya boken som bara heter ”Ett fotbollslags historia”, skiljer sig dock från föregångarna – den omfattar hela klubbens historia, från starten 1915, till idag, inte bara tiden från 1990. Åke Jönssons tidigare BoIS-böcker har fått beröm för sitt breda grepp på fotbollen, där även till exempel protokoll från kommunstyrelsemöten använts som källmaterial.

Nyligen var det officiellt boksläpp hos BoIS. Här är det Jonas Prenert som får sitt exemplar signerat av författaren. Foto: Per-Olov Nederstedt

Formatmässigt så skiljer sig boken också från föregångarna. Den är av coffeetable-typ och rikligt illustrerad med bilder. För att klara ekonomin i ett så ambitiöst bokprojekt så har Maths Heuman, styrelseledamot i BoIS, startat ett eget förlag som bär hans namn. 3000 exemplar är boken tryckt i, och för den som vill ha ett exemplar signerat av författaren finns det ännu en chans, den 23 december mellan klockan 14-19, och på julafton mellan klockan 10-13 finns han på Akademibokhandeln i Landskrona.

Foto bilden ovan: Per Eeg-Olofsson