Flera favoriter när Papperstidningen testade årets sill och lax

Det är ett känt faktum att Stefan Pålsson AB levererar lax i världsklass. Mindre bekant är det kanske att han också varje år erbjuder ett rejält sortiment av egna inlagda sillsorter. Papperstidningen har provat en del av utbudet av både sill och lax samt tillbehör till dessa.

dsc_5834

Testen delades upp i tre delar; Laxen, sillen och tillbehören. Laxen och sillen bedömdes enligt tre kriterier; Utseende, smak och konsistens i skala 1-5 där 1 står för urusel och 5 för Top Notch – det godaste jag någonsin har ätit. Flera av sorterna fick betyget 5 på alla tre punkter, detsamma gällde laxen. Men bara en sorts sorts sill fick betyget 1.
Tillbehören åtnjöts utan bedömning enligt skala, men ett omdöme lämnades och de allra flesta var åt det positiva hållet.

dsc_5824Vi testade tre av laxsorterna hos Stefan Pålsson; Kall-rökt Nobellax, Gravad Nobellax och Grövad lax. Poängsättningen var en jämn historia. Utseendemässigt var det den kallrökta Nobellaxen som testpanelen föll för, men när det kom till smaken var det tveklöst den Grövade laxen som toppade betygsskalan. Konsistensen ansågs bra på alla tre och den kallrökta Nobellaxen och den Grövade laxen hamnade på samma poäng.
Tio sorters inlagd sill dukades upp för test. Det var gamla klassiker och några spännande nyheter. Även exempelvis den populära nyheten från 2015, Granatäpple fanns med, men vinnarna i årets sillatest var nog klassikerna.

Testvinnaren när det kom till ögonfröjd var utan tvekan Drömsillen som totalt fick 4,8 av panelen. När det gällde smaken var panelen mer tudelade och både den Kräftmarinerade sillen och den Skånska senapssillen hamnade på 4,6. Överlag fick konsistensen höga poäng på samtliga. Panelen var överens om att god konsistens är när sillen är lite fast och inte för urvattnad. Vinnaren av konsistensen blev Granatäpple som på alla punkter fick bra poäng.
Att testa mat är inte helt lätt. Smaken är som baken och just när det kommer till traditionella rätter som sill har alla också affektion i sina smaklökar. Man är helt enkelt van att ”det ska smaka på ett visst sätt eftersom det alltid gör det på vårt julbord”. Trots detta var panelens totala omdöme att Pålssons juldelikatesser håller toppnivå och hör definitivt hemma på ett förstklassigt julbord oavsett tradition eller inte.

silltest-webbcollage

Vi smakade även…
en del annat gott som du kan köpa
i butiken. Här kan du läsa våra spontana kommentarer!
Hovmästarsås: God, Mumma, Smakrik
Pepparrotssås:  Lyfter laxen, lite menlös, gott-gott, god
Stekt inlagd sill: Fin konsistens men lite för söt, kalasgott, Perfekt! så ska en inlagd stekt sill smaka, inte min bag
Nubbesallad: Smakar midsommar, god på mackan, mumma på gränsen till skitgott, gott på mackan.
Pålssons himmelska bröd: Himmelskt, supergott, gott och sött underbart med smör på, såå gott
SillaBeer: Tja…som vanlig öl smakar, gott, perfekt till sillen, godkänd, lite intetsägande