Från bölja till bord

Hos Sund-Sill i Borstahusens hamn är det just nu bråda tider. Inför jul och nyår är det många som vill njuta av deras egna sillsorter och inte minst rökt ål och allt annat gott man har i diskarna.

I en tid av effektivisering och en global matproduktion är det inte bara exklusivt utan både fantastiskt och miljövänligare att handla lokalt. När du handlar hos Sund-Sill kan det knappast bli mer lokalt och närproducerat. Pelle som äger Sund-Sill fiskar nämligen själv en hel del av det som säljs i butiken. Tillsammans med Pia och Jonas förädlar man dessutom produkterna direkt på plats i Borstahushamnen.
Utanför butiken står en rök som för närvarande går för fullt för att hinna med att fylla i samma takt som kunderna handlar. I köket blandar man härliga såser, lägger in sill och ser till att både beställningar och lagret är välfyllt. För hos Sund-Sill gör man allt efterhand.
Färskt är bara förnamnet och Pelle är övertygad om att färska produkter är både bättre och godare.
– Det är lite krångligare hantering, men jag vill kunna stå för våra produkter, kvaliteten och smaken, säger Pelle.
Kvaliteten på maten är jätteviktig, men också att råvarorna man säljer är så pass väl förberedda så att kunderna knappt kan misslyckas med tillagningen.
– Jag vill genom  att erbjuda färska råvaror skapa dom bästa tänkbara förutsättningarna för att våra kunder ska kunna lyckas hemma i köket, säger Pelle.
I år har man tio egna sill-inläggningar. Klassiker som Senapssill och Brantevikssill såklart men mest populär är nog de helt egenkomponerade Borstahussillen.
– Man kan ju göra exempelvis Senapssill på många sätt och vi gör ju vår variant, men Borstahussillen som är en apelsingravad sill har vi helt komponerat själv, berättar Pelle.
Även om det alltid är bra att beställa i förväg är man på Sund-Sill väl förberedd inför julen. Man vet sedan
tidigare år att man säljer minst fem gånger så mycket som det som beställs innan.
– Många förväntar sig att det ska finnas, så vi har helt enkelt anpassat oss efter det, menar Pelle.

När det kommer till nyårsdelikatesserna bör man nog beställa. Skaldjur är poppis på nyår men dessa kokar man själv på Sund-Sill. Detta görs ju så sent som möjligt för att få den perfekta smaken och konsistensen.
– Vårt knep är att kyla direkt efter kokning. Vi gör en härlig och god lag som vi ser till är kall och när kräftorna, krabborna eller hummern precis är färdigkokta häller vi över den iskalla lagen och då stannar kokningen av direkt, avslöjar Pelle.
Man erbjuder ju också ett stort antal goda såser och röror som passar perfekt till havsläckerheterna man
säljer. Det är enkelt och du vet att allt passar perfekt ihop. Vare sig du vill ha en god romsås, eller pepparrotsvisp eller en klassisk hovmästarsås till laxen finns det att köpa i butiken, lika färsk den som allt annat.
Sund-Sill är en modern fiskbutik, men årstider och tillgång styr fortfarande sortimentet. Pelle själv föredrar att det är så.
– Då blir varje årstids delikatesser så mycket godare. Har man alltid tillgång till allting uppskattar man
det inte lika mycket, av-slutar Pelle ägare till Sund-Sill.

Bilden ovan: Pelle äger Sund-Sill. Han är också den som ser till att butikens diskar fylls av dagens fiskefångst från den egna båten, men utan sin kollegor Pia och Jonas som varit med från början hade det inte fungerat.
– Dom tar ett stort ansvar och fungerar helt utan att jag är på plats. Jag kan ju inte både vara på sjön och i butiken, smilar han.

Sund-Sill har butiken full
av härliga sillinläggningar och allt annat från havet som hör julen till.