Fyll huset med dofter av julgodis

Visst är det väl något alldeles speciellt med att göra sitt eget godis till jul? Ett fat julgodis med kola och chokladtryffel är ju bara stört omöjligt att motstå. Och det är ju trots allt bara jul en gång om året.

Här kommer förslag på såväl några gamla som nya favoriter.

Rocky Road (ca 15 bitar)
Ingredienser:
100 g mörk choklad 70 %
1 msk smör
2 dl minimarshmallows
1 dl rostad kokos
1/2 dl rostade salta jordnötter
Så här gör du:
1. Börja med att klä en liten form, ca 10×10 cm (för 15 bitar) med plastfilm.
2. Smält choklad och smör över vattenbad under omrörning.
3. Blanda ner övriga ingredienser och häll upp chokladsmeten i formen. Låt stelna i kylskåp. Skär upp i bitar och njut.

Julkola med havssalt (ca 40 st)
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
3 msk kakao
100 g smör
3 dl muscovadosocker
1 dl sirap
1 krm salt
2 msk flytande glukos
flingsalt eller havssalt
Så här gör du:
1. Häll grädden i tjockbottnad kastrull, vispa i kakaon.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. Koka kolan kraftigt ca 15-20 min, smeten ska vara tjock och bilda stora bubblor, 120 grader. Gör kulprovet om du inte har någon termometer.
3. Garnering: Klä en form, ca 20×30 cm (för 40 st kolor) med bakplåtspapper och häll i kolan, strö över saltet och låt svalna. Skär kolan i fina bitar. Förvara svalt.

Salta kolapopcorn med nutella (ca 12 st popcornbollar)
Ingredienser
ca 3/4 dl nutella
120 g mjuka kolor (gärna gräddkolor)
1/2 dl vispgrädde
4 dl popcorn
smält mörk choklad
Så här gör du
1. Frys 12 teskedsstora nutellaklickar ca 2 timmar.
2. Smält de mjuka gräddkolorna och vispgrädde i en stekpanna under omrörning. Rör till en jämn kolasås. Blanda snabbt ner popcorn.
3. Ta en klick popcorn i handen. Akta så att smeten inte är för varm. Lägg på en fryst nutellaboll och forma snabbt popcornsmeten runt nutellan till en boll.
4. Ringla över smält mörk choklad och låt stelna i kylen.

Tomteknäck (ca 75 st)
Ingredienser:
3 dl strösocker
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 paket saffran
1 krm salt
75 g mandel
50 g apelsinskal, syltat, hackat
Gör så här:
1. Skålla, skala och hacka mandeln.
2. Lägg alla ingredienser utom mandel och apelsin i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka cirka 20 minuter. Gör sedan kulprov.
3. Tillsätt mandel och apelsin. Fyll formarna och ställ kallt.

Vit chokladfudge med pistaschnötter (ca 50 st)
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g smör
1 msk honung
75 g vit choklad
1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl pistaschnötter
Gör så här:
1. Blanda grädde, socker, smör och honung i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i ca 20 min till en tjock glansig smet. Låt koka till 120° eller gör kulprovet.
2. Låt kolan svalna något och rör sedan i choklad och vaniljsocker.
3. Häll upp massan i en liten pappersklädd smord form (ca 12×12 cm).
4. Hacka pistaschnötterna och strö över fudgen. Skär med en vass kniv till fyrkantiga bitar.

Tryffel med karamelliserad mjölk (ca 20 st)
Ingredienser
100 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1½ dl vispgrädde
¾ dl karamelliserad mjölk
1 msk smör, rumsvarmt
1 dl strössel
Gör så här:
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädde och karamelliserad mjölk.
3. Häll gräddblandningen över chokladen och rör tills all choklad smält. Rör i smöret.
4. Sätt plast över bunken och låt stå i rumstemperatur ca 6 tim.
5. Forma runda bollar och rulla därefter i valfritt strössel. Förvara kallt i en lufttät burk eller i frysen.
Tips på strössel:
Hackade hassel- eller pistagenötter, rostade sesamfrön eller kokosflingor.