Granna granar till jul

I över 50 år har Mats Claesson från Örkelljunga sålt julgranar i Landskrona. Han började redan som 12-åring på Kasernplan, men sedan nära nog 40 år har han funnits på parkeringen vid infarten där Willys bland andra nu ligger.

Att Mats Claesson varit med om många trender i julgransutbudet förstår man med tanke på hur länge han varit med. Glädjande nog verkar riktiga julgranar ha återtagit marknadsandelarna till nackdel för plastgranar.
– Plastgranar är klart bra för dom med allergier, men många som bara lider av doftallergi väljer gärna en kungsgran, berättar Mats.
Det är inte bara allergiker som föredrar Kungsgran eller Silvergran framför den vanliga Rödgranen. Dom har kraftigare och tätare barr och släpper med rätt skötsel också mindre, men den härliga grandoften får man vara utan.
Hösten har varit gynnsam för julgransodlarna, framför allt efter huggning. Det fuktiga vädret gör att dom rotlösa granarna står sig bättre och håller då också längre över helgerna.
Som julgransförsäljare har inte bara gransorterna förändrats, idag förväntar sig kunderna tillgång till pyntegrönt – granris, färdiga kransar, julbockar och andra grandekorationer.
Hos Mats hittar du det mesta, men han är såklart långt ifrån den enda som konkurrerar om kunderna, överallt i hittar du försäljare och vill man njuta av att hugga sin egen gran så finns det numer också flera granodlare som erbjuder självhuggning.
Vilken gran man väljer eller föredrar beror ju både på smak och utrymme, men utan gran känns julen definitivt inte lika julig, så för barnen, hundarna, katterna och inte minst dig själv, njut en riktigt grann gran även i år.

Kungsgran
Nordmannsgran säljs oftast som kungsgran i julgranssammanhang. Det är en odlad prydnadsgran av ädelgranssläktet. Dess barr är 2-4 cm långa. Den kommer ursprungligen från Kaukasus. De flesta kungsgranar som säljs som julgranar i Sverige importeras från odlingar i Danmark. Står sig fint cirka en månad inomhus om den vattnas.

Rödgran
Rödgranen är den vanligaste typen av julgran och har en traditionell doft som höjer julkänslan i hemmet. Om man ger granen rikligt med vatten så håller den i ungefär en månad inomhus. Vanligaste storleken är mellan 150 och 220 centimeter, men får den fortsätta att väga kan den bli ända upp till 60 meter.

Silvergran
Silvergran är i Sverige en odlad prydnadsgran och tillhör ädelgranssläktet. Barren är drygt 1,5-3 cm långa, med mörkgrön ovansida och på undersidan svagt silverfärgade ränder. Kottarna
blir 10-15 cm långa. Växer vilt i Mellan- och Sydeuropa. Är vanlig som odlad gran och frösår sig i södra Sverige. Odlas även för skogsplantering och till prydnad i trädgårdar. Håller cirka en månad med vatten inomhus. Doftlös.

Krukad gran
En mindre gran i kruka passar bra för den som har begränsat utrymme. Gransorten varierar, men oftast är det Rödgran eller Kungsgran som klipps för att få en kraftig och kompakt gran. Överlever julen och kan till och med planteras ut fram på vårkanten.