Hitta din favorit bland julens drycker

Julen närmar sig med stormsteg och kanske börjar du fundera över vilka drycker du ska satsa på till julmaten i år? På julbordet samsas en mängd olika smaker och då kan det behövas lite olika sorters dryck för att få till den bästa kombinationen. För att hjälpa dig lite på traven så har vi plockat ut några av årets nyheter på dryckesfronten.

glogg-webbcollage

Glögg
Det skånebaserade familjeföretaget Saturnus har tillverkat glögg sedan 1893 och är idag Sveriges äldsta och största tillverkare av denna värmande vinterdryck. I år lanserar man bland annat en ny alkoholfri glögg med smak av polkagris.
Pris: 29 kronor för 50cl
Alkoholhalt: Alkoholfri

När Tegnér & Sons glögg återlanserades för fem år förändrades standarden för glögg genom att italienskt vin av hög kvalitet användes som bas. Inför årets julfirande finns även en alkoholfri och en lättvinsglögg i sortimentet. Båda ekologiska.
Pris: 32 kronor för 75cl
Alkoholhalt: Alkoholfri resp. 2,2%

Varje år lanserar Blossa en ny årgångsglögg, ofta med smaker som överraskar, inspirerade av länder från jordens alla hörn. Årets glögg är smaksatt med kråkbär och inspirerad av naturreservatet Storskogen i Jämtland.
Pris: 109 kronor för 75cl
Alkoholhalt: Alkoholhalt 15%

julol-webbcollage

Julöl
Från vårt eget lokala bryggeri Brygghuset Finn kommer en öl som karakteriseras av friska humletoner med balanserad maltighet och beska. Årets julöl heter ”Winter Special” och är en brown ale med rostad smak.
Pris: 29.50 kronor för 33cl
Alkoholhalt: 6,2%

Wisby Julbrygd är ett julöl som passar lika bra till sillinläggningarna och lammfiolen som till dadlarna framför brasan. En habil allroundöl som går hem hos de flesta.
Pris: 19.90 kronor för 33cl
Alkoholhalt: 6%

Liefmans Glühkriek är en säsongsdryck perfekt för en kylig vinterkväll, särskilt då ölet rekommenderas att serveras uppvärmt. Kryddat med en vinterblandning innehållande bland annat kanel och kardemumma.
Pris: 59.90 kronor för 75cl
Alkoholhalt: 6%

julmust-webbcollage

Julmust
Ekologisk julmust är Nygårdas stora nyhet i år. Musten beskrivs som frisk och fyllig i karaktären med en viss sötma och med toner av vanilj och enbär. En sofistikerad julmust, enligt Nygårda själva.
Pris: 13 kronor för 33cl

Svenskarnas obestridliga favoritmust lanseras nu för tredje året i en limiterad utgåva. Dessutom snyggt paketerad i en elegant glasflaska. I år har Apotekarnes Årsmust smaksatts med den klassiska julkryddan saffran.
Pris: 30 kronor för 75cl

Dufvenkrooks Julmust Halvtorr är en mindre söt julmust som har en balanserad smak av humle och den klassiska julmustsmaken. Återfinns i Systembolagets ordinarie alkoholfria säsongssortiment.
Pris: 18 kronor för 50cl

falcon_julmumma-byline-pressbildJulmumma
Familjen Skantzes egen julmumma. Brun, stark och mustig. Den härliga doften av julkryddor utlovar en smakupplevelse utöver det vanliga. Passar utmärkt till julbordet eller som alternativ till öl, glögg eller julmust.
Pris: 18.50 kronor för 75cl
Alkoholhalt: 5,2%

gloet-byline-pressbildGlöet
En överraskande kombination av glögg och mousserat vin är ett fräscht alternativ på julen. Förra året var denna dryck årets sensation i Finland och nu får även vi i Sverige smaka på denna dryck.
Pris: 119 kronor för 75cl
Alkoholhalt: 11%