Hur blir det i jul?

Känner ni igen frågan?

De flesta av oss brukar fundera på den i slutet av november. Frågans innebörd är såklart helt olika från person till person – från familj till familj.
– Hur blir det, ska vi fira hos din eller min släkt i år? Vem ska vi bjuda och vad ska vi äta nu när tonåringarna har konverterat till vildsinta veganer och ratar allt som har med julskinka att göra? Dessutom har vi problem med spriten – ja inte vi, men kusinens nye man som är nykter alkoholist! Stora frågor i juletid – men ändå små i jämförelse.
”Hur blir det i jul?”
För många familjer, för ensamma och sjuka har frågan en helt annan innebörd. När barnfamiljer inte har extra pengar över till julmat, julklappar och firande behöver någon hjälpa till.
Diakonerna Elinn Leo Sandberg och Cheryl French vet hur svårt det kan vara för många människor i staden.
– Tråkigt nog kommer vi inte att kunna ha ”Jul i gemenskap” i år när Sofia Albertina är under ombyggnad – och i stort sett alla julgudstjänsterna firas i församlingshemmet. Vid ”Jul i gemenskap” måste stora salen vara bokad en hel vecka med förberedelser och efterarbete och detta går inte att kombinera med julgudstjänsterna. Vi beklagar det verkligen, men det är bara ett tillfälligt avbrott – nästa år firar vi ”Jul i gemenskap” igen.

Landskrona församling samarbetar med Malvan och Startelvan. Tillsammans driver de MATelvan, som finns på Regeringsgatan 53 – mitt emot Dammhagskolan.
– Vi lämnar ut julmatspaket i MATelvans lokaler den 22 december, mellan klockan 13 och 15. Var och en som hämtar ett matpaket betalar en tia, pengarna går till att betala hyra för lokalen.
Det är flera företag i Landskrona som stödjer MATelvan på olika sätt. Tanken med MATelvan är att svinnet ska komma någon annan till godo och att detta också bidrar till en bättre miljö.
I början av december anordnar diakonerna dessutom en familjeutflykt för barnfamiljer som har det ekonomiskt svårt.
-Vi vill ge barnen något att se fram emot i december och åker till ett inomhus-lekland. Vi handplockar dem som vi vet är behövande.

Ingen behöver känna sig helt isolerad i juletid, här är en lista på allt som Landskrona församling erbjuder under jul, nyår och trettonhelgen. Efter konserterna och gudstjänsterna blir det oftast kyrkkaffe och gemenskap.
För den som behöver någon att prata med finns jourhavande präst på tel.112.
Det finns också möjlighet att chatta eller maila en fråga om man går in på www.svenskakyrkan.se.
Andra att prata med är Jourhavande medmänniska, Rädda barnen och BRIS.
Diakonimottagningen och klädförrådet har öppet måndagar och onsdagar klockan 10.00-11.15, till och med den 21 december. Mottagningen öppnar igen den 9 januari 2017.

Bilden ovan: Landskrona församling diakoner Elinn Leo Sandberg och Cheryl French.
Foto: Hjördis Thelander