I år ska julmaten vara ekologisk och närproducerad

För varje år som går så ställer konsumenterna allt högre krav på de råvaror som hamnar på julbordet. Det blir allt viktigare att julmaten är närproducerad och under schyssta förhållanden.

Särskilt tydligt är detta för kött- och charkprodukterna på julbordet. I en undersökning som Demoskop genomförde förra året så svarade var femte konsument att de tänker äta mindre kött i jul än tidigare jular, men det kött man äter får gärna vara lite dyrare, och framförallt ska det vara svenskt.
Svenskarnas önskemål om en godare jul återspeglar sig även i butikernas julmatsutbud. Bland annat finns det numera miljömärkt, MSC-certifierad, lutfisk och vildsvin börjar på allvar bli en utmanare till den traditionella julskinkan.
Det stigande intresset för att äta ekologiskt är säkert en av anledningarna till att alltfler svenskar provar på att laga och äta vildsvin. Vildsvinskött är naturligt, har levt i det fria, utan tillsatser och antibiotika. Dessutom är det gott och magrare än vanligt fläskkött.
Fortfarande är det dock kvinnorna som har huvudansvaret för att julbordet blir av. 40 procent av kvinnorna uppger att de har stort eller fullt ansvar för julmaten, medan motsvarande siffra bland männen är 17 procent, visar Demoskops julmatsundersökning.
tre-kullor-vort-byline-leksands-knacke
Nytt julknäcke
En av årets julnyheter är Tre kullors julknäcke med smak av julkryddor och vört. Det är tredje gången som Leksands Knäckebröd tar fram ett exklusivt julknäcke i begränsad upplaga. Tre Kullor, bakas i en egen del av bageriet där degarna sätts för hand och sedan gräddas på plåtar i konditorugnar. Det lyxiga tunnknäcket bakas på rågsurdeg och vört av korn. Det är kryddat med kardemumma, ingefära, kanel och nejlika.

Julskinka med Tre Kullor-griljering
(Recept från Leksands Knäckbröd)
Ingredienser:
1 kokt julskinka
2 ägg
4 matskedar stark senap
1 paket Tre Kullor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Torka skinkan. Krossa sedan knäckebröden till små smulor genom att köra dem i en mixer.
3. Blanda ihop ägg och senap.
4. Tillsätt hälften av de krossade knäckebröden till ägget och senapen.
5. Bred ut blandningen jämt över skinkan. Strö över det överblivna knäckekrossen.
6. Placera i mitten av ugnen i ca 15 min.
7. Färdig att avnjutas!

Foto: Oumph
Foto: Oumph

Vegansk uppstickare gör entré på julbordet
Oumph, som är ett köttsubstitut av soja, har funnits på marknaden i över ett år, men det är först nu som produkten börjar bli känd för den stora massan.
Till skillnad från andra vegetariska och veganska proteinprodukter så har Oumph en unik fiberaktig struktur och en ”tuggig” konsistens som går hem hos de allra flesta oavsett om du är vegan, vegetarian eller köttätare. På julbordet gör den sig dessutom perfekt som ersättning för revbensspjällen.
Oumph är rikt på protein, järn, fibrer och folsyra – men är samtidigt kalorisnål och näst intill fettfri. Sojan som används är inte genmodifierad och produkten innehåller endast vatten, sojaproteinkoncentrat och kryddor. Ett kilo oumph motsvarar bara cirka 30 gram nötkött när det kommer till klimatpåverkan.

Foto bilden ovan: Oumph