Julstämning kom i kassar

Kön ringlade sig säkert 50 meter längs Regeringsgatan, när BoIS sociala projekt Startelvan hade utdelning av julmatskassar vid sin egen ”matbutik” Matelvan under torsdagen, två dagar innan julafton. På Matelvan kan den som har små marginaler plocka på sig en kasse med mat för endast en tia.
– Vi har 130 kassar att dela ut, berättar Cheryl French, diakon inom Landskrona församling, som tillsammans med Matelvan, Malvan med flera välgörare organiserade utdelningen.
Klassisk julmat som skinka, prinskorv, risgrynsgröt, brunkål, choklad och pepparkakor fanns i kassarna – fast inte alla.
– Hälften av kassarna är med kyckling eller kalkon, för de som inte äter griskött, berättar Cheryl French.

Vanligtvis brukar Landskrona församling anordna ”Jul i gemenskap” för den som inte kan eller vill fira med anhöriga. Men i år blir det inte av.
– Nej, tyvärr. Eftersom det fortfarande renoveras i Sofia Albertina så är den stora församlingssalen upptagen med gudstjänster. Men nästa år ska det bli av som vanligt, säger Cheryl French.

Utanför butiken sitter Matelvans Helene Björlin i tomtekostym och delar ut inslagna paket. ”Det är lite ett eget initiativ”, säger hon och berättar att det i paketen bland annat finns mjukdjur från Startelvans loppis, godis från videokedjan Hemmakväll och stickade saker från några av eldsjälarna i Matelvan.

Läs också: ”En tia gäller på Matelvan”

Bilden ovan: Matelvans Helene Björlin fick en kram i utbyte mot klappen.

Margareta Rundgren hade full sjå med att dela ut julmatskassarna. Utanför på Regeringsgatan ringlade sig kön lång.