Julstämning på Malvan efter givmilt initiativ

Sill, köttbullar, prinskorv och ris á la Malta. Ett komplett julbord stod uppdukat när det var lunch hos Malvan under onsdagen. Men minst lika viktigt som maten är sällskapet enligt gästerna, som kom när lokala företagare stod för julstämningen.

– Kanongott!, säger Karin Rydén efter att ha slagit sig ned vid ett bord i matsalen i Malvans nya lokaler i Grindstugan på Artillerigatan, och smakat på julmaten.

Hon är där med ”gubben” Leif Rydén, de båda brukar komma på Malvans luncher, och såg att det bjuds på jullunch just idag.

– Det fanns en lista man kunde skriva upp sig på, berättar Karin Rydén.

Det är bara några veckor sedan Malvan flyttade in i de nyrenoverade lokalerna på Artillerigatan.

– Det är stor skillnad, det är jättefint här, säger Karin Rydén.

– Ljust och fräscht, fyller Leif Rydén i.

Men Malvans luncher var bra redan innan berättar de.

– Allt är egentligen bra, god mat, trevlig personal och bra gemenskap, menar Karin Rydén.

I september var de på utflykt med Malvan, den gick till Skäralid.

Även bordsgrannen Kent Nilsson uppskattar gemenskapen på Malvan.

– Jag känner de flesta här, säger han.

Men några utflykter har det inte blivit för hans del.

– Nä, jag har inte tid.

– Nä för du är hemma och sover säger Karin Rydén och skrattar.

50la-malvan3
Karin och Leif Rydén brukar komma till Malvans luncher, både för den goda maten och för det goda sällskapet.

I grovköket, lite bakom kulisserna så att säga, står Pierre Lindell och Christer Lundius  från optikerkedjan Specsavers butik i Landskrona. Det gör också Jonas Ekelund, ägare till butiken DataPryl. Det är de som står bakom dagens jullunch.

– Vi har ju gjort gratis synundersökningar för Malvans gäster tidigare, men jag kände att vi ville göra något mera, säger Pierre Lindell.

– Jag känner Jonas sedan tidigare och visste att han var inne på samma bana. Vi pratade ihop oss om detta, sedan har vi kontaktat företagare i stan och frågat om de kan bidra.

Och det har de gjort, så pass mycket att det blivit 4000 kronor över när julmaten är betald. Företaget Hem-Service som står för cateringen har bjudit på ett rabatterat pris.

– Det blir en symbolisk check som vi lämnar över till Malvan, så kan de använda pengarna som de tycker passar bäst, säger Pierre Lindell, som också berättar att det gratis syntestet för Malvans gäster kommer återkomma.

50la-malvan4
Givmilda Landskrona företagare gjorde jullunchen möjlig. Från vänster Christer Lundius, Specsavers Landskrona, Jonas Ekelund, DataPryl, Pierre Lindell, Specsavers Landskrona, Birgitta Lantz, ordförande Malvan och Agneta Pragner, kassör i Malvan. Förutom lunchen blev det också en gåva på 4000 kronor.

En liten julklapp hör ju också till, ett 40-tal ”goodiebags” står i ett hörn och väntar de som föranmält sig till jullunchen. I dem finns lite smått och gott som butiker i stan bidragit med. Artan Bajraktari från restaurangen Mamma Teresa, har tagit med sig en drös påsar med italienska mandelskorpor.

– Vi ville gärna vara med på något sätt, säger han.

– Får se om vi kan bjuda på pizza någon gång nästa år.

Bilden ovan: Birgitta Nilsson, en av Malvan frivilliga, stod tillsammans med Christer Ericson för serveringen. Foto: Per Eeg-Olofsson

50la-malvan2
Sill, köttbullar, prinskorv, ägghalvor, kål mera med mera. Det var ett riktigt julbord som stod uppdukat hos Malvan under onsdagen.