Kågeröd och chokladfabriken

Har du en kaffemaskin på jobbet, så finns det med stor sannolikhet pulver från Kågeröd i den. Barry Callebauts fabrik gör pulver till 1,2 miljarder koppar per år. Papperstidningen har varit på besök på kanske den största privata arbetsgivaren i Svalövs kommun.

En doft av choklad. Det är det första som möter besökaren som kliver ur bilen vid Barry Callebaut på Böketoftavägen i Kågeröd. Fabrikschefen sedan ett och ett halvt år, Nina Tidén och försäljningsdirektör Hans Peter Folden tar emot. Snabbt kommer en kopp choklad från en automat på bordet.
– Vi gör alla produkter som man kan få i en kaffeautomat, men inte rent kaffe, säger Hans Peter Folden.
Fabriken i Kågeröd gör på ett år pulver till cirka 1,2 miljarder koppar av till exempel choklad, cappuccino, caffe latte, espresso eller te.
Tröttnar ni aldrig på att dricka choklad?
– Nej, säger de båda och skrattar.
– Vi levererar till 26 länder härifrån. I Europa är vi den största tillverkaren inom de unika produkterna, säger Hans Peter Folden.
Därmed är chansen rätt stor att cappuchinon som du tar i automaten på jobbet, har sitt ursprung i Kågeröd.

Chokladfabriken från luften. Foto: Barry Callebaut
Chokladfabriken från luften. Foto: Barry Callebaut

På 70-talet startade mjölkpulverproduktion här. 2004 tog Barry Callebaut över. En större ombyggnad år 2011 ökade produktionen med 50 procent. I fabriken i Kågeröd jobbar nu cirka 100 personer och Barry Callebaut är därmed en av de största privata arbetsgivarna i Svalövs kommun.
– Vi har många som bor i Kågeröd, Svalöv och Landskrona. Det är klart att det är många arbetstillfällen här. Jag tror att man känner för chokladfabriken, säger Nina Tidén.
Hans Peter Folden ser positivt på att att pågatåget ska komma till Kågeröd om några år.
– Det ger en möjlighet. Det blir närmare att komma till Kågeröd, att anställa, säger han.
– Våra största marknader är Holland, Benelux-länderna, Frankrike, Tyskland, England och Skandinavien. Vi har en bra marknadsposition i Europa.

I stora vita säckar står pulvret som är producerat i fabriken och väntar på att packas i påse.
I stora vita säckar står pulvret som är producerat i fabriken och väntar på att packas i påse.

Nina Tidén visar in i packningshallen. För att komma in krävs det en viss hygienprocedur. Skyddsrock, skoskydd, hårnät, inga smycken. Och rena händer. Packningsavdelningen består av fem påsmaskiner med kartongpackare och pallastare.
– Vi fick en ny fyllningsmaskin innan sommaren, som kan producera upp till 60 påsar i minuten, säger Nina Tidén.
En efter en susar guldfärgade påsar med pulver förbi på bandet. De stoppas sedan i kartonger som rullar vidare på bandet. En bit bort står stora vita säckar med pulver. Dessa är producerade i fabriken och står nu och väntar på att packas i påse.
Lite längre bort ligger processhallen med de fyra spraytornen. Där binds enkelt uttryckt socker, mjölk och kakao ihop.

Guldfärgade påsar susar förbi på bandet. Upp till 60 påsar i minuten kan den nya fyllningsmaskinen producera.
Guldfärgade påsar susar förbi på bandet. Upp till 60 påsar i minuten kan den nya fyllningsmaskinen producera.

– Detta gör att vi har hög löslighet på våra produkter, vilket vi är riktigt duktiga på, säger Nina Tidén.

Bilden ovan: Nina Tidén är fabrikschef på Barry Callebaut sedan ett och ett halvt år.

Barry Callebaut

  • Världens största tillverkare av kakao- och chokladprodukter
  • Producerar 1,8 miljoner ton kakao per år.
  • Har mer än 10 000 anställda världen över.
  • Har 53 fabriker världen över i 30 länder.
  • Fabriken i Kågeröd är i princip den enda som tillverkar chokladpulver. Den är enda fabriken i koncernen inom dryck i Sverige.
  • De livsmedelsprocesser som Barry Callebaut arbetar med är spraytorkning, agglomerering och torrblandning.
  • Barry Callebaut bildades 1996 genom en sammanslagning av belgiska chokladproducenten Callebaut och franska bolaget Cacao Barry.
  • Huvudkontoret ligger i Schweiz.
  • Produkter från Barry Callebaut marknadsförs under varumärken som Ögonblink, Van Houten, Caprimo, Bensdorp och Le Royal.