Klåfingrig vandal tog fingret

Jo Harborts ekskulptur ”Cocoon”, som står på en gröning nära Skolgatan mellan Linåkerskolans parkering och Heleneborgshallen är numera ett finger kort.
– Det var helt säkert ett infall och inte planerad skadegörelse, säger Elisabet Viktorsson, kulturchef i Svalövs kommun.

Någon eller några har sett till att ekskulpturen ”Cocoon” nu saknar ett finger. Tidigare har någon också försökt sätta eld på den.
Någon eller några har sett till att ekskulpturen ”Cocoon” nu saknar ett finger. Tidigare har någon också försökt sätta eld på den.

Det var förra torsdagseftermiddagen som hon upptäckte att skulpturen saknade ett finger. Dagen efter anmälde hon det till polisen som rubricerade det som skadegörelse.
– Det är tråkigt att för andra gången få kontakta konstnären om skadegörelse på hans verk, säger Elisabet Viktorsson.
Strax efter att skulpturen sattes upp i slutet av oktober, så drabbades den av en annan skadegörelse när någon eller några försökte sätta eld på basen.
– Nu är första steget att höra vad Jo Harbort själv tycker. Sedan kanske man kan fundera över placering eller belysning. Det är ju mörkt där den står, säger Elisabet Viktorsson.
Jo Harborts skulptur, som han gjort med hjälp av motorsåg, är ett av konstverken som skapades på ”North/South: Svalöv international sculpture symposium #1” i somras.
– Med tanke på hur mycket konst vi fått ut i byn, så har det varit väldigt lite skadegörelse. Den har tagits emot väldigt väl.

Bilden ovan: Fingerlös ”Cocoon”.