Kom som du är – hos Friskis & Svettis ryms alla

Med sisådär 3100 medlemmar och cirka 2200 som tränar varje vecka torde Friskis&Svettis i Landskrona vara en av de större föreningarna med träning som gemensam nämnare.

Konceptet med allt ifrån vanlig hederlig jympa till mer fokuserade pass som spinning och yoga till det rena gymmet tilltalar många. Att man dessutom erbjuder en stunds avkoppling i samband med en kopp kaffe och en social samvaro som är smått unik gör Friskis&Svettis till en attraktiv plats för den som både vill må bra fysiskt såväl som psykiskt.

Det är många utbildade instruktörer och ledare på Friskis&Svettis i Landskrona, och detta är ändå inte alla.
Det är många utbildade instruktörer och ledare på Friskis&Svettis i Landskrona, och detta är ändå inte alla.

Dom flesta mår bra av lite fysisk aktivitet, men kroppens välmående räcker inte för oss människor, vi behöver också en mental stimulans för att känna oss hela. Hos Friskis&Svettis, som närmast blivit en folkrörelse, förstod man detta tidigt och på dessa grundpelare har man byggt en förening som baseras på välmående ur alla aspekter.
Friskis&Svettis i Landskrona flyttade in i sina nya lokaler 2014. Då hade man sedan länge växt ur de gamla och med efterfrågan på fler ledarledda pass, behovet av en större yta för gymmet men också ytor för samvaro passade lokalerna på Pjäsgatan 8 som handen i handsken. Här har man haft möjligheten att uppfylla medlemmarnas önskemål och idag har man till exempel 70 ledarledda pass per vecka vilket inte de gamla lokalerna tillät.
En ny generation har börjat träna. Eller börjat och börjat, kanske snarare börjat igen och det är seniorerna. Dom blir hela tiden fler och fyller i stort sett alla förmiddagspass. Björn Wiklund som är anställd på Friskis&Svettis är en av dom som jobbat hårt för att detta ska komma igång och det har gått över förväntan.
– När vi startade var det få och stela människor som kom, men numer är det fullbokat och många är i riktigt bra form.

Håkan Ask jobbar som polis och tränar ofta i gymmet för att hålla sig i form både för att må bra och för sitt yrke.
Håkan Ask jobbar som polis och tränar ofta i gymmet för att hålla sig i form både för att må bra och för sitt yrke.

Alla åldrar
Men det är just bredden som är Friskis&Svettis ledstjärna. Medlemmarna finns i alla ålderskategorier och vare sig man bara vill motionsträna eller satsa
hårdare finns förutsättningarna. Carina Svensson jobbar till exempel med introduktion för nya medlemmar medan Mickey Bou har startat en PT-verksamhet som dessutom vänder sig till företag som satsar på friskvård.
– Jag tror min viktigaste roll som PT – Personal Trainer är att motivera. Det gäller oavsett vad du har för mål med träningen. Satsningen på PT-verksamhet är ett ganska nytt inslag hos oss och hittills är jag den enda här i Landskrona med utbildning för detta.
Företagssatsningen kan tyckas sticka iväg lite från Friskis&Svettis folkrörelseanda.
– Det är ju egentligen inte konstigare än att man som förening utför olika
former av tjänster gentemot en sponsor, alla idrottsföreningar jag varit
aktiv i har jobbat så. Föreningarna behöver pengar för att kunna driva sin verksamhet och företagen har pengar och får i detta fallet friskare personal på
köpet, säger Isabelle H-Dyrander som också jobbar på Friskis&Svettis.

Kompetent partner
För företagens del kan dom knappast få en mer kompetent samarbetspartner. Utbildningen som alla Friskis&Svettis-instruktörer måste genomgå är bland det bästa man som träningsinstruktör kan få.
I Landskrona finns ett 80-tal utbildade instruktörer som både hjälper till i gymmet och håller olika typer av pass.
– Friskis&Svettis har otroligt mycket att erbjuda i form av träning och
välmående men för oss som varit med länge återkommer ständigt känslan av
att vi främst är här för att ha kul, avslutar Kjell Olofsson, anställd på Friskis&Svettis i Landskrona.

Bilden ovan: Från vänster Mickey Bou den enda helideella i detta gänget. Han är också Friskis&Svettis egen PT. Till höger om Mickey Isabelle H-Dyrander, Björn Wiklund och Kjell Olofsson, sittandes på golvet Carina Svensson.

Julklappstips!
Köp presentkort för:
Minst 500 kronor så får du en inslagen träningsmatta värde 50 kronor på köpet
Minst 1000 kronor så får du en inslagen träningsmatta + ett 2-veckors kort att ge bort värde 350-600 kronor
Personlig träning x 2  795 kronor värde 1140 kronor