Landskronaäventyrare på väg till Nepal

I somras var projektet långpaddling på Dalälven. Nästa projekt tar Sam Andersson betydligt längre bort, och högre över havsytan.

Den 12 december bär det av, då tar Sam Andersson flyget till Nepal i bergskedjan Himalaya, landet där världens högsta berg finns. Men det är inte bergsbestigning som väntar. Hindren som Sam ska överkomma är av ett annat slag.
Jag ska undervisa i engelska i byskolan i byn Patle, som ligger cirka 15 mil öster om huvudstaden Katmandu, berättar Sam Andersson.
Där ska han
vara i tre månader är det tänkt. Projektet föddes i somras, genom ett oväntat möte.
Jag hade sommarpraktik hos en surf- och paddeluthyrare i Saltsjöbaden, och fick höra om ett event inne i Stockholm som jag gick på. Det var äventyraren Robin Trygg som pratade om hur han och friluftsmärket Haglöfs hjälpt till efter jordbävningen i Nepal förra året, med att skicka ned tält och sovsäckar och annat. Nån som också pratade var Pemba Sherpa, som berättade om sitt liv, hur han började som bärare och nu är guide med egen verksamhet.
Vi pratade lite efteråt och kom in på hur det ser ut i Nepal nu efter jordbäv-ningen. Jag frågade om jag kan hjälpa till på något sätt, och det var då han föreslog att jag skulle undervisa i engelska i Patle som är hans hemby. Pemba Sherpa är mycket engagerad i att göra saker bättre i hembyn.

Att bedriva undervisning i en byskola i Nepal blir knappast någon dans på rosor tror Sam Andersson. Skolan tar emot alla mellan 6 och 17 år i byn, och kunskaps-nivåerna är olika. I byn finns en gemensam dator – utan internetförbindelse.
Det blir nog trial and error rätt igenom. Jag vet inte hur engelskkunskaperna ser ut idag och om lärarna där kan hälpa mig att tolka. Jag tror att jag får börja väldigt basic, kanske med alfabetet, säger Sam Andersson.
Just kunskaper i engelska är viktiga i Nepal, berättar Sam Andersson.
Turismen är ju väldigt viktig för landet, och ska man jobba i den så måste man kunna engelska.

Lite stöd för projektet har Sam Andersson redan fått på hemmaplan.
Lions i Landskrona har skänkt 5000 kronor, och så har jag precis varit på Glumslövs skola och hämtat 20 läsböcker i engelska som jag ska försöka göra om utan texten på svenska.
Sams resa kan du följa på internet: sams-adventures.com

Bilden ovan: Den 12 december bär det av för Landskronaäventyraren Sam Andersson. Denna gång är målet Nepal och byn Patle där han ska undervisa i engelska.

 

Mer om Nepal

  • Befolkning: Cirka 31 miljoner enl. en uppskattning från 2014.
  • Statsskick: Republik (monarki fram till 2008).
  • Huvudstad: Katmandu, befolkning ca. 2,5 miljoner.
  • Språk: Nepali är största språk och officiellt språk. Över 90 procent av de som inte har det som förstaspråk har det som andraspråk.
  • Religion: Hindusim dominerar, ofta med inslag av buddism och folktro. Religonsfrihet enligt grundlag.