Landskronagalan stora vinnaren när Sparbanksstiftelsen delar ut pengar

Sju lokala projekt får dela på 160 000 kronor. Och den riktigt stora vinnaren är LISA och Landskronagalan som blir av även nästa år, tack vare pengar från Sparbanksstiftelsen Skåne.

– Det är extra kul att det kommit in lite fler ansökningar än vanligt, säger Niclas Rimsby, kontorschef på Swedbank i Landskrona när Sparbanksstiftelsen Skåne kallat till presskonferens som vanligt vid den här tiden på året.
– Det är ett tecken på att det finns ett oerhört starkt ideellt engagemang i Landskrona, fyller Sanne Mårtensson från Sparbanksstiftelsen Skåne i.

Sju projekt fick dela på 160 000 kronor när Sparbanksstiftelsen Skåne delade ut totalt 160 000 kronor i förra veckan. Från vänster Anna Lewerth från Divertimento, Niclas Rimsby, kontorschef på Swedbank, Åke Jönsson, styrelseledamot i sparbanksstiftelsen, Yvonne Fogelström, Nyföretagarcentrum Skåne, Pensé Andersen från LISA, Magnus Bondesson från Landskrona Golfklubb och Charlotte Nathansson, från Landskrona Skiclub.

I år delar stiftelsen ut totalt 320 000 kronor i Landskrona och hälften delas alltså ut nu på vintern, nästa ansökningsperiod börjar den 1 februari. Även Åke Jönsson, Landskronaprofil och styrelseledamot i sparbanksstiftelsen är nöjd med listan.
– Sparbanksstiftelsen delar ut pengar till projekt inom näringsliv, forskning, utbildning, idrott och kultur, och här täcker vi in fyra av fem områden.
Största delen av kakan går till Landskronaidrottens samarbetsorganisation, LISA. Och de pengarna är öronmärkta för Landskronagalan den 21 april.
– De här pengarna gör att vi kan genomföra galan, i år blir det 10-årsjubileeum för galan, berättar Pensé Andersen från LISA.

40 000 kronor går till föreningen Sommarteater på Krapperup. Konstigt att en förening i Höganäs kommun får pengar kan tyckas – förklaringen är att den i sommar planerar att sätta upp en egen version av ”Tolvskillingsoperan”, som ska spelas bland annat i Landskrona. Föreningen är nu på jakt efter en lokal i industrimiljö.

Landskrona Skiclub, Sveriges sydligaste alpinsportklubb med hemmabacke på Vallåsen, får 28 125 kronor för att lära sig mer om mental träning.
– Vi har ju flera duktiga åkare som Clara Månsson och Felix Elofsson i puckelpist och Alexander Köll i störtlopp. Men vår klubb är inte bara för de som elitsatsar så pengarna är viktiga för vår ungdomsverksamhet, säger Charlotte Nathansson, från Landskrona SkiClub.

Nämnas kan också att kören Divertimento får 20 000 kronor till ”O, vilken cirkus!”, en barnföreställning som de sätter upp på Landskrona teater den 18-19 mars.
– Vi har jobbat mycket tidigare med stora shower, men det tar mycket tid och kraft. Nu prövar vi ett nytt format som blandar musik och teater för de allra minsta, säger Anna Lewerth från Divertimento, och berättar att kören tidigare satt upp två andra barnföreställningar med troll- och sagotema.

Bilden ovan: Charlotte Nathansson tog emot den symboliska checken för Landskrona Skiclubs räkning. I mitten Åke Jönsson, styrelseledamot i sparbanksstiftelsen, till höger Niclas Rimsby, kontorschef på Swedbank.

Dessa får pengar

  • LISA får 50 000 kronor till Landskronagalan
  • Sommarteater på Krapperup får 40 000 kronor till sin uppsättning av Tolvskillingsoperan, bland annat i Landskrona.
  • Landskrona Skiclub får 28 125 kronor för att lära sig mer om mental träning inom alpinsporter.
  • Nyföretagarcentrum Skåne får 23 000 kronor till företagarutbildning i strategisk planering.
  • Sångkören Divertimento får 20 000 kronor till en barnföreställning på teatern.
  • Landskrona ridklubb får 15 500 kronor till en ungdomssatsning.
  • Landskrona golfklubb får 7940 kronor till rekrytering och utbildning av ledare.