Ledarbrist ett problem för GW

”GW” i GW Landskrona HK står för ”Gubbarna Wargo”. ”Jag brukar skoja att vi borde heta Gummorna Wargo”, säger Madeleine Goldstrand, ordförande för handbollsklubben som inte har någon pojkverksamhet nu. Problemet är att hitta ledare.  

Träningen för de 17-18 spelarna i GW:s F03 har precis börjat i Idrottshallen. På läktaren sitter tre föräldrar. En av dem är Richard Smedenholm, vars dotter Nicole spelar handboll. Sonen Anton ska han däremot köra till handbollsträning i Rydebäck.

Edonisa Hasani är en av spelarna i GW:s F03 lag.
Edonisa Hasani är en av spelarna i GW:s F03 lag.

– Det är ledare som ska fram, inte bara i Landskrona, säger Richard Smedenholm som också är medlem i roddklubben i stan.
Sammanlagt finns det runt 130 aktiva handbollsspelare i GW Landskrona HK. De allra flesta av dem är tjejer.
– Herrarna fick inte ihop lag till denna säsong. När det gäller damer, så har vi verksamhet från seniorer ända ner till flickor -06 och bollskola för de mellan -07 och -09 och där är de blandade tjejer och killar, säger Madeleine Goldstrand, ordförande i klubben.
– Tyvärr har vi tappat killsidan däremellan. Jag tror att det är innebandyn som drar. Det är svårt att hålla killarna. Första hindret är att hitta ledare. Jag har stångat mig blodig för att försöka få ihop det.
Klubben erbjuder sig att betala en tränarutbildning för den förälder som känner sig hugad.

Elsa Classon på träningen.
Elsa Classon på träningen.

Jesper Nilsson jobbar som fotbollstränare i ett privat företag som arrangerar fotbollsträningar, men är också tränare för GW:s handbollsflickor 03 på sin fritid. Han lyfter bland annat fram att fotbollens säsong nu sträcker sig över hela året, både sommar och vinterhalvår.
– Tidigare var det lättare att kombinera, säger Jesper Nilsson.
– När det väl är ett faktum att det inte finns någon pojkverksamhet, är det en stor process att få igång det igen.
Även om det är första året som klubben inte ställer upp med ett herrseniorlag i seriesystemet, så går det desto bättre för damseniorerna. De ligger i toppskiktet i division 3 när halva säsongen är spelad.
– Det hade varit kul om de gick upp i division 2, där de låg för några år sedan, säger Madeleine Goldstrand.

Bilden ovan: Jesper Nilsson, tränare GW:s flicklag 03.