Leo fortsätter i mammas spår

Många Teckomatorpsbor har fått hjälp med tänderna av Louise Meijer. Hon drev under nästan 40 år tandläkarpraktik här. Sedan ett par år fortsätter sonen Leo Gabassi i hennes spår.

Under de vita tandläkarhandskarna döljer sig de gröna fingrarna. Tandläkare Meijer Gabassis klinik på Karlsgatan i Teckomatorp fullkomligt flödar av blomsterprakt.
– Det är nästan värre hemma, säger Leo Gabassi och skrattar.

leo-gabassi2Hemma är Malmö, men mycket av sin barndom tillbringade han i Teckomatorp. Här startade hans mamma och pappa en tandvårdsklinik på 70-talet. Pappa Franco flyttade senare till sitt födelseland Italien och mamma Louise skötte kliniken i sammanlagt 39 år fram till pensionen julen 2012. 2013 öppnade kliniken i Leos nya regi. Året därpå blev det renoverat och moderniserat.
Att han skulle ta tandläkarexamen år 2010 och följa i föräldrarnas fotspår var alls ingen självklarhet.
– Jag var inte alls lockad till en början, provade på en del annat men blev till sist inspirerad av hur nöjd mamma alltid varit med yrket, framförallt kontakten med patienterna.

Sagt och gjort. Nu jobbar han tillsammans med nästkusinen Anette Fält, vars mor jobbade med Leos mor på kliniken. Tidigare har han arbetat på Folktandvården Örebro och i England.
Vad fick du för bemötande när du tog över?
– Det var väldigt positivt. Många gladde sig åt att det skulle finnas kvar en tandläkare i Teckomatorp.
Annars finns det en tendens att kliniker på mindre orter läggs ner, berättar han. I Malmö är det tvärtom, där det är det ganska överetablerat.
– Det blir ett annat förtroende med patienter i en liten ort.

Ett av Leo Gabassis intressen är att resa, bland annat har han varit på ett par volontärresor.
Nu senast i somras med frivilligorganisationen Tandläkare utan gränser till Zimbabwe.
– Det var mycket att dra ut tänder som gjorde ont, men också information och utbildning. Det ger en annan inblick i landet och kulturen och så är det en bra sak att göra, säger han.
Utrustningen var ofta enkel. Pannlampa, bedövning och tång.
– Många gånger hade det gått att rädda de tänderna med modern tandvård.