Malou väljer att fira en djurvänlig jul

När sonen gick från att vara vegetarian till att bli vegan för 3,5 år sen så tog även mamma Malou Björnslätt, bosatt i Kågeröd, beslutet att sluta äta kött. Och numera äter såväl hon som dottern också enbart vegansk kost.

– Jag har alltid varit djurvän och tycker att alla djur är lika mycket värda. Så när min son gjorde mig uppmärksam på problemen inom mjölk- och äggindustrin, så insåg jag att om jag ska leva som jag lär så borde jag bli vegan på heltid. Och det finns så många bra alternativ till kött och fisk idag, så jag känner absolut inte att det har varit någon uppoffring, förklarar Malou.
I år kommer familjen för första gången att fira en helt vegansk jul tillsammans. Dessutom har de bjudit in ett antal kompisar som också valt bort animaliska produkter av olika anledningar. Och Malou hoppas att det här bara är början till en ny tradition.
– Förr om åren så har vi firat jul i Danmark med min släkt, och där äter ju de flesta kött. Nu kände vi att det skulle vara kul att testa på nåt nytt. Så vi har bjudit hem lite vänner som också är veganer och så får var och en ta med lite olika rätter. Det blir lite som ett knytkalas fast med jultema, och det känns otroligt spännande eftersom man inte har en aning om vad de andra kommer att ta med sig. Dessutom har vi redan bestämt att det blir en uppföljning med veganskt nyårsfirande.

Till årets julbord kommer Malou att göra pulled jackfruit, som är en vegansk variant på pulled pork.

Vad kommer du själv att bjuda på?
– Jag ska köpa hem jackfruit och testa på att göra pulled jackfruit, som är en vegansk variant på pulled pork. Sen blir det vegansk ris à la Malta, och sonen kommer att göra en pepparkakscheesecake, vilket jag tycker låter fantastiskt gott!
Hur blir folks reaktioner när du berättar att du är vegan?
– Det flesta tycker att det är spännande och vill veta mera, och när vi har folk hemma på middag som vanligtvis äter kött, så vill de ofta ha recepten med sig hem. Visst händer det att folk är lite skeptiska, men vågar de bara smaka så brukar de ändå gilla det i slutändan. Det känns som att hela grejen med att vara vegetarian eller vegan är ganska avdramatiserad idag. Och även när man går ut och äter i till exempel Köpenhamn och Malmö så brukar det alltid kunna gå att få ett vegansk alternativ.
Men hur är det då egentligen när det kommer till julklapparna? Måste man aktivt välja bort en massa saker eller finns det precis som på matfronten fullvärdiga alternativ till det mesta?
– Jag tycker det blir fler och fler företag som erbjuder veganska alternativ för varje år. Idag kan du hitta såväl skor och kläder i syntetiskt läder, som parfym och smink som inte är testade på djur eller innehåller animaliska produkter hos de stora kedjorna. Efterfrågan blir ju större hela tiden och butikerna vill så klart tjäna pengar. Så det blir ju en win-win situation.
Hur skulle du kort sammanfatta fördelarna med en vegansk jul?
– Genom att fira en vegansk jul så är du på en och samma gång snäll mot såväl din kropp, som djuren och miljön. Vill man inte ta steget fullt ut så kan man ju alltid prova att byta ut åtminstone en rätt på julbordet mot ett veganskt alternativ, avslutar Malou.