Måste nyårsmiddagen ta tid?

Gillar man att laga mat lika mycket som att äta den är några timmar i köket en lisa för själen, men många med mig ser det mer som ett nödvändigt ont för att kunna skapa en trevlig inramning på en festlig kväll. Så den stora frågan är; Måste nyårsmiddagen ta tid att laga eller finns det andra lösningar?

Svaret är självklart ja. Nyckeln är att inte sitta allt för fast i måsten och traditioner. Catering är den absolut smidigaste lösningen. Då kan man välja och vraka, det blir i regel fantastiskt gott och man får det dessutom snygg upplagt på fat, garnerat och klart. Catering kostar ju lite och efter julens julklappsinköp kanske man måste tänka lite på resten av månaden och då är ju lösningen att själv fixa maten, men med enkla medel.
Papperstidningens egna ”snabbfavoriter” för nyår;

Vegomeny från Coop

Foto: COOP

Chèvregratinerad rotselleri
En lyckad variant på gratinerad getost, här med söta rotsaker och rostade frön.
Tillagningstid 45 min
Ingredienser 8
Ugnstemperatur 200º
4 portioner
1 rotselleri
4 tsk olivolja
2 tsk flingsalt
1 krm nymalen svartpeppar
200 g chèvre
1 msk flytande honung
1 dl färsk rosmarin, gärna på kvist
2 msk pumpafrön eller solrosfrön
Gör så här
Skär rotsellerin i 4 stycken centimetertjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla en tesked olivolja på varje rotselleriskiva och strö över flingsalt och lite svartpeppar. Ställ in i ugnen.
Efter ca 25 min, när rotsellerin är mjuk, lägg en skiva chèvre på varje bit rotselleri. Ringla över honung och lägg på en kvist rosmarin och pumpa- eller solrosfrön. Låt stå i ugnen ytterligare 5 min.
Servera genast, t ex med en dinkelsallad eller råris och tomatsallad.

Foto: COOP

Rostade rotfrukter med saffransaioli
Rotsaker rostade i ugn är lätt att göra, smakar härligt och är dessutom nyttigt.
Tillagningstid 1 tim
Ingredienser 12
Ugnstemperatur 200º
4 portioner
1 kg rotfrukter t ex potatis, morot, palsternacka,rotselleri
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar
Saffransaioli:
2 äggulor
0.5 g saffran
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 dl olivolja
2 dl solrosolja
Gör så här
Skala och skär rotsakerna i stavar. Lägg dem på en plåt eller i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och honung. Salta och peppra. Sätt in i ugnen tills rotfrukterna är mjuka, cirka 30 minuter.
Saffransaioli
Vispa ihop äggulor, saffran, vitlök, vinäger och salt i en bunke. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en tunn stråle under konstant vispning.

Foto: COOP

Chokladglass med Limoncellosås
Lyxigt exklusiv efterrätt att avrunda en trerätters med.
Tillagningstid 15 min
Ingredienser 5
4 portioner
0.5 liter chokladglass, gärna mörk italiensk chokladglass
Limoncellosås:
2 cl citronmarmelad
1 dl grädde
5 cl limoncello
0.5 citron, rivet skal
Gör så här
Smält marmeladen i en kastrull, tillsätt grädden och koka ihop till en simmig sås. Låt såsen svalna och tillsätt Limoncellon.
Servera tillsammans med chokladglassen och strö över lite rivet citronskal.

Klassisk meny från Ica

Foto: ICA

Toast skagen
Toast Skagen är ett snabblagat recept som passar bra både som förrätt eller ett lyxigt mellanmål. Blanda räkor, dill och majonnäs med citronjuice som du klickar ut på stekta formbröd. Toppa med löjrom och dill före servering.
Ingredienser
Portioner: 4
400 g stora räkor med skal
1 citron
2 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
dillvippa till garnering
4 skivor vitt formbröd
4 msk löjrom
smör
salt
vitpeppar
Gör så här:
Bra att veta när du ändrar antalet portioner: Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Skala och grovhacka ev räkorna.
Skär tunna klyftor av citronen och spara till servering, 1 klyfta per bröd.
Blanda räkorna med majonnäsen. Smaka av med färskpressad citronjuice, salt och nymalen vitpeppar.
Vänd ner den finhackade dillen. Ställ svalt.
Skär bort kanterna på brödskivorna. Stek dem frasiga i lite smör i en stekpanna.
Fördela röran över bröden. Toppa med löjrom och dillvippa. Servera citronklyftan till.
Gör glutenfri: använd glutenfritt vitt bröd.
Gör mjölkfri: kontrollera innehållet i majonnäsen.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Foto: ICA

Helstekt oxfilé
Denna välsmakande, helstekta oxfilé serveras med fördel ihop med nötgremolata, rödbets- och chèvreknyten, sötsyrlig rödvinssås och baconfrästa haricots verts. Låt ditt ugnsstekta, putsade nötkött vila ungefär en kvart före du skär upp det.
Ingredienser
Portioner: 6
1 1/3 kg oxfilé i bit
1 tsk salt
2 krm peppar
Gör så här:
Bra att veta när du ändrar antalet portioner: Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Sätt ugnen på 150°C.
Putsa filén fri från ev hinnor. Lägg över i en ugnssäker form. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
Stek i mitten av ugnen till 55–60°C innertemperatur, ca 40 minuter.
Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter inlindat i smörpapper. Skär köttet i skivor och servera gärna tillsammans med Nötgremolata, Rödbets- och chèvreknyten, Sötsyrlig rödvinssås och Baconfrästa haricots verts.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Foto: ICA

Vit chokladpannacotta med limemarinerade bär
Pannacotta är en klassisk norditaliensk puddingdessert. Denna är smaksatt med vit choklad och till det limemarinerade bär och hallonpuré – en riktig vinnare som kommer att älskas av dina middagsgäster!
Ingredienser
Portioner: 4
Pannacotta
1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
Marinerade bär
4 dl bär t ex jordgubbar, hallon, björnbär
2 – 2 1/2 tsk strösocker
1 lime
Hallonpuré
250 g hallon
Gör så här:
Bra att veta när du ändrar antalet portioner: Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Pannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.
Häll upp blandningen i portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.
Marinerade bär: Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg den i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
Hallonpuré: Mixa hallonen och passera dem genom en sil.
Garnera pannacottan med bär och servera hallonpurén till.
OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Smaklig spis och gott nytt år!