Papperstidningens vinnare nu på Systembolaget

1413_frilagdLite mer än ett år har gått sedan 1413 Bryggkultur lanserade sin första öl Borstahusen Lager på Systembolaget, kommer nu nästa öl att släppas. Från och med idag finns Lill-Olas APA i sortimentskategorin lokalt och småskaligt på Systembolaget i Landskrona och på Råå.
Systembolagets beskriver ölet så här: Något humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av tallbarr, grapefrukt och tropisk frukt. Serveras vid cirka 8-10 grader till rätter av ljust kött.
– Vi tycker att Systembolaget har prickat in en väldigt bra beskrivning av vad vi försökte åstadkomma i sin beskrivning av ölet. Lill-Olas är sommar för oss, vi ville skapa ett öl som är läskande på sommaren och på vintern får oss att minnas tillbaka på de härliga sommardagarna. Som motiv på etiketten har vi valt Landskronas längsta brygga och de karakteristiska höga tallarna, som även återkommer i doften och smaken på ölet.
Dessutom är ju Lill-Olas fortfarande ett väldigt roligt namn för de som inte är från Landskrona. Redan vid lanseringen fick vi en hel del önskemål från små och stora “Ola” runt om i Sverige som ville köpa “sin” öl. Nu när den finns tillgänglig på Systembolaget, tror jag det blir årets julklapp till dem, säger Daniel Nyman, VD på 1413 Bryggkultur i en pressrelease.
Lill-Olas lanserades på restauranger och krogar i juni i år och mottagandet har varit mycket positivt. Det är en APA (American Pale Ale) som är lite mer vågad öl än de 1413 tidigare lanserat. Enligt 1413 själv är beskan mer direkt i gommen, lite grand som en grapefrukt, för att sen övergå till toner av tropisk frukt som mango och ananas.

– Det är ett recept som vi under längre tid provat oss fram till för att få till en APA så som vi vill ha den, säger Johan Laurin, 1413 Bryggkultur.
1413 Bryggkultur AB är startat av två familjer i Landskrona och deras avsikt är att fortsätta utveckla öl inspirerat av Landskrona och de ser fram emot att kunna leverera öl som gör staden stolt. Namnet 1413 kommer ifrån året då Landskrona fick stadsprivilegier.

Deras förhoppning är att så småningom ha sitt eget lilla bryggeri i staden. Tills dess ”fantombrygger” man hos våra vänner runt om i södra Sverige.

I Papperstidningens stora öltest blev Lill-Olas APA utsedd till vinnare och hela testet kan du läsa här Papperstidningens öltest