Polis slipper fängelse för påkörning på Hälsingborgsvägen

03la-olycksplats2webb
Veckorna efter olyckan syntes gravljus och hälsningar vid olycksplatsen.

Under måndagen inleddes rättegången mot de polisman som på kvällen den 6 januari i år körde på två gångtrafikanter vid ett övergångsställe på Hälsingborgsvägen. En 53-årig man dog omedelbart och hans sambo skadades svårt. Den 9 januari ska domen meddelas av Lunds tingsrätt, men redan nu är det klart att fängelse inte är aktuellt som påföljd, rätten ska ta ställning till att antingen fria polismannen helt som försvaret vill, eller döma till villkorlig dom med dagsböter, som åklagaren yrkar på, åtalet gäller vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Polisbilen var på väg på ett uppdrag i Helsingborg, men detta var inte brådskande, och bilen körde inte med blåljus eller sirener på. En faktor som rätten ska ta hänsyn till är hur fort polisbilen körde vid olyckstillfället, några säkra uppgifter finns inte, men polismannens kollega som satt bredvid i bilen uppger att att de körde i mellan 50 och 70 kilometer i timmen, det rapporterar Landskronaposten/HD. Det är i så fall långt över hastighetsgränsen på platsen. Något som domstolen också ska ta hänsyn till är uppgifter att det påkörda paret var berusade vid tillfället och inte såg sig för när de gick ut på det dåligt belysta övergångsstället. Idag har övergångsstället utrustats med bättre belysning och hastighetsvarnare för bilister.

Bilden ovan: Övergångsstället på Hälsingborgsvägen var dåligt upplyst vid olyckstillfället.Idag har övergångsstället utrustats med bättre belysning och hastighetsvarnare för bilister.