Simmarlöfte som siktar högt

Det går bra nu för Emil Hassling, 16 år, ett av Landskrona simsällskaps unga simmarlöften. På JNM i Danmark nyligen blev det dubbla medaljer och förbättrade personbästa. Men utvecklingen ska till, för den allroundstarka Landskronasimmaren har ställt siktet högt.

Guldet på 400 meter medley och silvret på distansen 200 meter i samma gren. Det kunde Emil Hassling packa ned i bagaget när han åkte hem från NM som hölls i danska Kolding den 10 och 11 december både för juniorer och seniorer. Och det är just medleyn, med sin mix av fyra simsätt, som han riktat in sig på under senare tid.
– Tidigare hade jag bröstsim som specialitet, men jag har tränat mycket medley denna säsongen eftersom jag känt att jag är en bra allroundsimmare, berättar han när Papperstidning möter upp på ett av träningspassen på Läktarbadet.
– Om man tittar på tiderna så har jag ingen direkt svaghet i medleyn.
Lite finns det dock att putsa på berättar han:
– UV-jobbet, jag märker att jag tappar tid i vändningarna. Jag får nöta in dem så de går snabbare.

Tidigare var det bröstsimmet som var hans specialitet, men under den senaste säsongen har Emil Hassling tränat för tävlinsgrenen medley, den som innefattar både fjärilsim, ryggsim, bröstsim och frisim (crawl).

Målbild saknas inte för Landskronasimmaren.
– Det är OS 2020, berättar han och tillägger att det också finns närmare mål.
– Det är Ungdoms OS 2018.
Hur är kvalchanserna dit?
– Dom är goda, skulle det vara kval nu så är det ganska klart att jag skulle komma med.
Närmaste tävlingen är Stockholm Swim Open i början av april. Och resultaten där blir viktiga.
– Den fungerar som kvaltävling till sommarens tävlingar, till exempel Europa JM. Att komma med där är säsongens mål, berättar Emil Hassling.

Emil Hassling har Sverigerekordet för 16-åringar på några distanser, men konkurrens saknas inte.
– Det finns många bra simmare i samma ålder. I Södertälje finns Björn Seeliger som sticker ut ganska mycket, i några simsätt är han helt oslagbar. Men vi är bra på olika saker, han är stark i ryggsim, jag är bra i medleyn.
16 och en halv timmes träning per vecka blir det för Emil Hassling, några av dem i skolan, han går idrottsgymnasium på Filbornaskolan i Helsingborg. Många timmar, men att hitta träningsmotivationen verkar inte vara något problem.
– Jag är ganska självmotiverande, berättar Emil Hassling, jag har inga problem med att göra ett pass jag har fått utan min tränare.
– När det är ett slitigt pass och man känner hur blodet hur blodet pumpar så brukar jag tänka på mina mål. Alla kompisar runtom en i klubben hjälper också enormt mycket, det hade inte gått att lägga så mycket tid om det inte fanns tränare och kompisar runtom en.

Bilden ovan: Det blir många träningstimmar varje vecka, men motivationen är det inget fel på. Men så är också målet högt ställt: OS 2020.

 

Emil Hassling

  • Aktuell: Simmarlöfte med färska medaljer från JNM.
  • Ålder: 16 år.
  • Gör: Går idrottsgymnasium på Filbornaskolan i Helsingborg.
  • Klubb: Landskrona simsällskap