Vedeldning – en konst värd att lära sig

Eldningssäsongen är i full gång och visst är det både mysigt och värmande med en brasa i kylan. Andra kanske eldar i lite större omfattning genom exempelvis en vedpanna som primär uppvärmning i huset. Oavsett vilket är elden inget att leka med och det är viktigt att man tänker till innan man stoppar in veden och tänder på.

Besiktiga din eldstad och skorsten så vet du att det är säkert och utan risker. En läckande skorsten eller trasig eldstad kan få förödande konsekvenser genom gnistor ut i bjälklag av trä eller rökläckage ut i bostaden som är både skadligt för dig och i värsta fall till och med dödligt. Veden är lika viktig den. Hugger du egen ved bör den ligga och torka under tak i minst två år. Det beror lite lagringsutrymmet och träslaget men att elda med för färsk ved eller för blöt ved skapar mycket sot och tjära i skorsten och rökkanaler. När du sedan eldar kan sotet börja brinna hela vägen upp i skorstenen. Så kallad soteld är kanske i sig inte så farligt, men brinner det länge blir temperaturen i skorstenen väldigt hög och kan spricka. Intilliggande bjälklag kan också antändas av de höga temperaturerna och händer detta blir skadorna förödande.
Så njut av en mysig brasa även i vinter men kontrollera dina eldstäder, se till att dom är ordentligt sotade och elda med ved som du vet är torr.
Mer information om sotning eldstäder och ved, hittar du exempelvis på Simab.se