Äventyrsbad ska göra Landskrona till besöksmagnet

Landskronas största turistmagnet Ven lockar cirka 154 000 dagsbesökare per år. Nu vill byggbolaget Serneke bygga ett äventyrsbad med en halv miljon besökare per år, hotell och ett idrottscentrum på en del av Karlslundsområdet. ”Det finns inget av den här kalibern i Öresundsregionen”, sa kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) vid en pressträff på onsdagen.

– Det är den första nyheten i en serie som kommer att komma om Karlslundsområdets förändring och utveckling. Vi tillsammans med en privat aktör, Serneke, som är hyggligt kända i staden genom ett antal andra projekt, föreslår att vi ingår partnerskap under ett år för att undersöka möjligheterna till att göra vårt idrottsplatsområde i Karlslund till ett riktigt stort och modernt centrum för idrott, hälsa och rekreation. Syftet från stadens sida är tvåfaldigt. För det första handlar det om lyfta idrotten i staden, förutsättningarna för att utöva idrott,genom att lyfta hela detta område. Den andra delen handlar om skapa en magnet i närheten av Karlslunds bostadsområde, sa Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande och fortsatte:
– Ambitionerna är högt ställda. Det kommer att innehålla ett äventyrsbad, med uppemot en halv miljon besökare per år och ett hotell och en rad andra nyinvesteringar när det gäller idrottsverksamhet i området.
Jonas Håkansson, Regionchef region syd på Serneke projektutveckling, var på plats vid pressträffen.
– Det är en investering i miljardklassen som ger besökare från hela Öresundsregionen, sa han.
Inspiration till bygget i Karslund hämtar Serneke från sin Prioritet Serneke Arena, Nordens största multisportarena som företaget driver i Göteborg.
Nu har Serneke ett år på sig att förhandla med Landskrona stad om köp av marken (se streckat område på karta).


Ärendet ska behandlas både i stadsbyggnadsnämnden och i kommunstyrelsen innan avtal med Serneke kan skrivas under. Enligt den avsiktsförklaring som kommunen och Serneke nu undertecknat, så ska förhandlingarna om markköpet vara avslutade senast den siste mars nästa år.
Sedan väntar en byggtid på cirka 3-5 år, gissar Christan Alexandersson, stadsdirektör.

Bildtext, översta bilden:
”Det är en investering i miljardklassen som ger besökare från hela Öresundsregionen”, säger Jonas Håkansson om byggbolaget Sernekes planer på ett äventyrsbad, hotell och idrottscentrum med flera sporter på Karlslund. Byggbolaget Serneke står bland annat bakom planerna att bebygga kvarteret Jäntan, gamla flickskolans parkering.