Den nya färjestaden?

För den idrottsintresserade är Färjestad ett hockeylag från Karlstad. Den som excellerar i Sveriges geografi vet att Färjestaden är ett samhälle på Öland där Ölandsbron har sitt brofäste. Men frågan är om Landskrona inte förtjänar epitetet färjestaden, åtminstone under förra veckan då inte färre än fem färjor låg inne för reparation och service hos Oresund Dry Docks på Varvsudden. ”Januari är lågsäsong för passagerarfärjor och Ro-ro-fartyg så de är tvungna att lägga sin service då.” förklarar Drydocks vice vd Anders Larsson tillströmningen av just färjor. Ordermässigt var 2016 ett bra år för reparationsvarvet, och även 2017 ser lovande ut berättar han. ”I början av året ser det riktigt bra ut. Det är alltid en liten svacka under tidig vinter eftersom vädret försvårar arbete. Men det ser lovande ut inför de stora bokningarna som brukar komma i mars och april”. Närmast i bild syns fartyget Pearl Seaways, bortom det Viking Cinderella och Viking Xpres. I torrdockan M/S Eckerö och längst till höger en av HH Ferries Mercandia-färjor.

Foto: Oresund Drydocks