”Det är bara en tanke”

Psykisk ohälsa är allt vanligare bland oss människor och lösningarna för att bli ”frisk” är både många och av varierad kvalitet. Men varför mår man dåligt? Det funderade föreläsaren, coachen, musikern och författaren Dennis Westerberg över när han 2005 nådde botten, mentalt.

– Att hitta ro i själen ger oss utrymme för både produktivitet och kreativitet, säger Dennis Westerberg.
Men den stora frågan är inte att utan hur man skapar ro i sinnet.
I trettiofem år strävade Dennis Westerberg efter ett välordnat liv. Ett liv fyllt av bra boende, en lyckad karriär, en familj att älska och allt annat som faller under begreppet välordnat. Trots att han hade lyckats med sina ambitioner mådde han dåligt, riktigt dåligt, men han förstod inte varför.
I samma veva flyttade han från Furulund, via Påarp, till Landskrona. I jakten på en lösning och förståelse för sitt mörka sinne fullkomligen slukade han allt som fanns att tillgå av psykologi och metoder att jobba med. Böcker, filmer och föreläsningar avverkades och mycket var bra, men Dennis mådde inte bättre. Behållning av allt, var att han där någonstans insåg att han i alla fall inte behövde förändra världen, bara sig själv.
Efter några år av sökande kom Dennis i kontakt med ett helt nytt sätt att se på problematiken. Inget revolutionerande, inget konstigt utan snarare insikt om de tre mest grundläggande principerna för vår existens och vårt välmående.
Detta nya fält inom psykologin kan vid första anblicken tyckas förenklat, men så snart man inser betydelsen är det plötsligt lättare att hantera det negativa som finns, mer eller mindre, i livet.

De tre principerna som Dennis numer både lever efter och föreläser om bygger på:
1.) Livskraft – Så länge vi andas och hjärtat slår har vi livskraft. Detta är inget vi styr över, det är genetiskt inbyggt från den dagen vi blir till.
2.) Medvetandet – Ibland är man på topp och ibland är man på botten. Vår enda uppgift kring vårt medvetande är att avgöra när man är var. Svåra avgörande beslut bör exempelvis sparas tills den dagen medvetandet är i topp.
3.) Tanken – Styr hur vi känner men kan också blockera oss från att känna. Tanken är ofta boven i dramat. Tankarna skapar stress och ju mer vi tänker på hur vi ska lösa ett problem desto längre bort ifrån lösningen kommer vi. Dennis tes är att låta tanken vara just en tanke och låta den vara utan att behöva ta den till sig eller lägga någon större vikt vid den. För trots allt, det är bara en tanke, alltså inget som rent fysiskt finns.

Och det är just tankarna som ställer till det. Man grubblar, skapar en massa måsten, och försöker fokusera på att tänka ut lösningar på problem. Men lösningen finns oftast snarare i det undermedvetna alltså i dom tankarna som finns utanför vårt medvetande. Både kroppens rent fysiska och dess psykiska funktioner är medfödda och egentligen inget vi alls behöver lägga massa tankar eller energi på, det sköter sig helt själv, enligt de tre principerna.

Jo men är det inte lite för enkelt, undrar jag?
– Nej, säger Dennis. Kroppen och själen samverkar utan att vi behöver tänka och hade vi tolkat våra signaler rätt hade få människor bränt ut sig. Depression, utbrändhet och utmattning är kroppens eget ”överhettningssystem” så när vi under en längre tid grubblat så mycket att vi fått fysiska problem slår kroppen helt enkelt av tankarna så att vi kan återhämta oss igen.

Alla som levt lite längre kan garanterat ta till sig av Dennis sätt att se det hela på, men att leva efter det verkar vara en annan nöt att knäcka.
– Dom tre principerna är ingen metod, snarare en insikt om att det enda vi kan påverka är nuet. Både det förflutna och framtiden existerar ju endast i tanken och när man inser det behövs ingen mental träning eller kemiska substanser för att återställa balansen i kroppen. Så snart man släpper tanken eller inser att det är just bara en tanke, kräver det inget av en. Att må bra handlar kort och gott om att inse att man inte behöver hantera tankarna utan bara låta dom vara för dom finns bara i ens eget huvud, säger Dennis.

Dennis själv förklarar sina principer med många exempel och han är intressant att lyssna på. Han ser välmående ut på ett behagligt sätt. Okonstlat och vänligt. Hans sätt att prata på är inspirerande och det är lätt att förstå att han är en populär föreläsare. Mest anlitad är han av företag och kommuner som även tar del av hans längre utbildningar. Att få insikt om de tre principerna gör människan – läs personalen mer produktiv och kreativ och blir därmed en större tillgång för arbetsgivaren. Enkel matematik.
Men vägen till att bli föreläsare och författare har varit lite slingrig även om den röda tråden är tydlig.
Musiken var starten. Dennis spelar både gitarr, munspel och sjunger. Han gillar att skriva texter och inte minst stå på scenen. Han utbildade sig till lärare och jobbade under flera år som Svenska 2-lärare, det vill säga med invandrarbarn som lär sig det nya hemlandets språk. Erfarenheterna, från både musiken och utbildandet i kombination med nyfikenhet och sina insikter kring vårt välmående ledde så småningom till en bok och ett jobb som föreläsare. Dennis gillar att ha många bollar i luften och hans kreativa ådra har bland annat lett till att han som konsult skapar utbildningar YH-Yrkeshögskolan.
Dennis är den som ligger bakom Eventkoordinator-utbildningen här i Landskrona och genom det nätverk som han skapade vid starten av denna började han själv anordna olika event.
– Steget var inte så långt och genom musiken hade jag sett behovet av någon som kan samordna och skapa event kring olika saker, berättar han.
Tillsammans med sambon Lena Bergkvist och Niclas Lundblad startade Dennis bolaget Creandia vars kanske främsta uppdrag numer är att att anordna den årliga Landskronakarnevalen. Ett jätteprojekt som förgyller och påverkar hela Landskrona under några dagar i juli.
Resten av året handlar det mest om den huvudsakliga sysselsättningen, föreläsningar och utbildningar, men det är uppenbart att Dennis tes fungerar för just nu skriver han samtidigt på sin andra bok.
– Den första förklarar egentligen bara de tre principerna, men jag vill ju nå ut med detta brett så genom att skriva om de tre principerna i skönlitterär form skriven för och till unga människor hoppas jag på att kunna nå just dom, berättar han.

Storyn handlar om en ung tjej som mår extremt dåligt. När hon befinner sig ståendes på rälsen, redo att ta sitt eget liv, räddas hon av en några år äldre tjej som några år tidigare i samma situation fick höra talas om de tre principerna och lyckades hitta vägen till själslig ro.

Boken är inte färdig än men en bra bit på väg. Dennis själv är detsamma. Han befinner sig på en bra plats i livet och han har hittat en väg att dela med sig av sina insikter. Om du precis som jag blev nyfiken på vad han har att förmedla, ska du passa på för den 30 januari kommer han smått unikt hålla en öppen föreläsning på Landskrona Stadsteater.

Foto: Per Eeg-Olofsson

Föreläsning

  • Måndag 30 januari på Landskrona Stadsteater
  • Insläppet är 17.30 och föreläsningen pågår mellan 18.00 och 21.00 med en paus i halvlek.
  • Alla kan komma och biljetterna hittar du på
    https://simplesignup.se/event/87050. Pris 395 kronor.
  • Vill du veta mer om Dennis Westerberg, anlita honom som föreläsare/utbildare eller ta del av hans podcasts hittar du dom på www.denniswesterberg.com och www.tomasochdennis.se/podcast